понеділок, 6 квітня 2020 р.


Перша Конституція України
5 квітня 1710 року Пилипом Орликом у Бендерах (сучасна Молдова) була створена перша Конституція.
Після смерті Івана Мазепи, наступником Гетьмана став генеральний писар – Пилип Орлик. При його обранні на раді старшин було прийнято документ, що визначав права і обов'язки гетьмана. Так як документи такого призначення попередніх виборів не збереглися, а цей документ супроводив вибори гетьмана декілька століть і є звичаєвим правом «Країни Козаків — України», то Договір-Конституція Пилипа Орлика є офіційно визнаною першою козацькою, українською Конституцією.
За цим документом законодавча влада надавалася Генеральній раді, до якої входили генеральні старшини, цивільні полковники від міст, генеральні радники, полкові старшини, сотники та представники від Запорозької Січі. Таким чином встановлювалося народовладдя.
Згідно сучасної Конституції України джерелом влади також є народ. Проте це швидше формальність. Адже на теренах України домінує система над суспільством, чиновник над громадянином. Для того, щоб встановити справжнє народовладдя необхідне системне реформування. Зокрема, народ, вибираючи президента чи депутата будь-якого рівня, як представника від громади, немає ефективних інструментів впливу на обранців, в тому числі і шляхом відкликання. Тому є за необхідність у деяких випадках увести відповідальність, в тому числі кримінальну, за невиконання своїх обов’язків депутатами та президентом.  
«У закон про імпічмент президента України повинна бути прописана можливість імпічменту не тільки Верховною Радою України, але й безпосередньо самим народом, шляхом національного референдуму». ( З програми НВР «Правий сектор»)
Також одним з механізмів народовладдя є референдум. На даний момент таке волевиявлення народу носить лише консультативний характер для влади. Однак НВР «Правий сектор» вважає, що рішення прийняті на референдумі мають бути обов’язковими до виконання, навіть без відповідного закону. Це і є пряме народовладдя.
Слід зазначити, що такі зміни у державному апараті можливі лише за встановлення Української Самостійної Соборної Держави, після того як олігархічно-кланова система буде знищена. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...