середа, 22 березня 2023 р.

 Пошли нам, Боже, нових Богунів



    Уже традиційно Козацький полк імені Івана Богуна вшановує пам’ять вінницького полковника. От і цього року 18 березня біля пам’ятного знака прославленому полководцю на березі річки Південний Буг, а потім на Європейській площі відбулись урочисті заходи з нагоди чергової річниці оборони Вінниці 11-21 березня 1651 року.

   У заходах взяли участь козаки полків ім. І. Богуна та Д. Нечая, громадських організацій «Молода Подільська Січ» та «Братерство», ветерани російсько-української війни 2014 – 2023 років, викладачі та студенти Вінницького педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, громадськість Вінниччини.

   У зазначених  вище заходах взяв участь та виступив завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Лазаренко, який звернув увагу присутніх на значення діяльності І. Богуна у формуванні козацької еліти, використанні військової звитяги у значну силу для формування української державності. Він наголосив на вчинку Івана Богуна та інших знаних полковників щодо не підписання Переяславських угод 1654 року.

   Біля памятного знака у супроводі бандури прозвучали козацькі пісні у виконанні родинного колективу Олександра Коваля, відбулись виступи дітей – членів козацьких товариств «Український гопак» та «Козацькі забави».

   Захід завершився виконанням Гімну України учасниками заходу.

   На Європейській площі організатори заходів встановили банер «Слава Збройним Силам України!», приготували козацький куліш та узвар, і пригощали ними дітей та усіх бажаючих вінничан.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...