субота, 1 квітня 2023 р.


31 березня минає 150 років від дня народження Миколи Івановича Міхновського (1873–1924), українського політичного та громадського діяча, ідеолога українського самостійництва.

Напередодні важливої дати у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбувся круглий стіл «Роль Миколи Міхновського у формуванні української держави», у якому взяли участь представники влади та громадськості, науковці, викладачі, студентська молодь.

Модератор круглого столу – Лазаренко Володимир Іванович, завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти».

Вітальне слово:

Дернова Ольга Миколаївна, начальник управління культури і креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА.

Сеник Лариса Борисівна, директор ВОУНБ ім. В. Отамановського, голова Вінницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація.

З доповідями виступили:

Романюк Іван Миронович, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського – «Роль Миколи Міхновського у суспільно-політичному і громадському житті України кінця ХІХ – початку ХХ ст.» ;


Лазаренко Володимир Іванович, завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» - «Микола Міхновський як один з організаторів Збройних сил України»;

Галайко Богдан Миколайович, кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах - «Микола Міхновський – ідеолог українського самостійництва»;


Отземко Олена Вікторівна, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки факультету історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса - «Міхновський на Донеччині»; 

Якименко Олексій Олексійович, адвокат, президент адвокатської компанії «Якименко та Партнери» - «Юридична та адвокатська діяльність Миколи Міхновського» .

Відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки «Видатний борець за державну незалежність України» – Зіньковська Оксана Олегівна, завідувачка відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук ВОУНБ ім. В. Отамановського.




«Доки хоч на одній клапті української території пануватиме чужинець, всі покоління українців йтимуть на війну” –  так писав Микола Міхновський у 1900-му році. Пройшло більше ніж століття, і ми бачимо, що він не помилявся. Сьогодні українці мужньо боронять свою землю. Протягом усього життя Микола Міхновський був послідовним борцем за незалежність України на всіх її етнічних територіях. Такі, як він, торували політичні шляхи для цілої нації, і тому в сьогоденній Україні ми маємо знати про них якомога більше.


Історична довідка :

Микола Міхновський народився в с. Турівка Прилуцького повіту Полтавської губернії (нині Чернігівська область) в сім’ї православного священника. Освіту здобув на юридичному факультеті Київського університету Св. Володимира.

До політичного життя долучився ще в студентські роки: 1891 року Микола Міхновський став одним із засновників таємного Братства тарасівців. Політична програма цієї організації «Profession de foi молодих українців» була написана у співавторстві з М. Міхновським та іншими братчиками. Це була перша спроба сколихнути політичне життя на східноукраїнському просторі. Братство проіснувало недовго і невдовзі було розгромлене. Програма організації була досить революційною та містила деякі положення українського політичного націоналізму.

М. Міхновський займався адвокатською практикою спочатку в Києві, від 1899 – у Харкові, брав активну участь в українському громадсько-політичному житті. На пропозицію керівництва Революційної української партії написав брошуру «Самостійна Україна», у якій вперше висунув ідею політичної самостійності України. Наприкінці 1901 – на початку 1902 створив Українську народну партію (УНП), що проголосила своєю головною метою боротьбу за незалежність України.

У 1903–1908 рр. керував таємним напіввійськовим товариством «Оборона України», яке здійснило кілька демонстративних акцій, спрямованих проти антиукраїнської політики царизму в Україні.

М. Міхновський був засновником часописів «Самостійна Україна» (1905), «Хлібороб» (1905), «Запоріжжя» (1906), «Слобожанщина» (1906), «Сніп» (1912–1913).

Разом з однодумцями розробив програму творення українського війська, яку з початком Української революції 1917–1921 активно втілював у життя. Засновник і керівник утвореного 16 березня 1917 р. Українського військового клубу імені гетьмана Павла Полуботка, член Українського генерального військового комітету, один з організаторів 1-го Українського полку ім. Б. Хмельницького.

З іменами М. Міхновського та його соратників пов’язана ціла суспільно-політична течія в Наддніпрянській Україні початку ХХ ст. – самостійницька. Діячів такого масштабу, як Міхновський, в історії України останнього десятиліття ХІХ ст. – першої чверті ХХ ст. було небагато, а їхній вплив на громадсько-політичні процеси в суспільстві важко переоцінити. Такі, як він, торували політичні шляхи для цілої нації, і тому в сьогоденній Україні ми прагнемо знати про них якомога більше.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...