пʼятниця, 22 вересня 2017 р.

Подільська земля славетна видатними особистостями і діячами. Одним із них є відомий український композитор Петро Іванович Ніщинський. 21 вересня 2017 р., у мальовничому селі Ворошилівка на Вінниччині відбувся фестиваль «Пісенні крила сивої зозулі», присвячений 185-річчю композитора. Методист відділу українознавства Бегас Ніна Олександрівна разом із представниками районних шкіл відвідали заходи, а також вшанували пам'ять Петра Івановича на місці його поховання.






Його обробки народних пісень «Козак Софрон», «Байда», «Ой гук, мати, гук», романси «Порада», та «У діброві чорна галка» стали перлинами української музики. Найкращим твором П. І. Ніщинського є музична картина з народного життя «Вечорниці» написана як вставна сцена до другої дії драми Т. Шевченка «Назар Стодоля», в основу якої покладено народну пісню, танці та обряди українського народу.
     Петро Іванович досліджував козацькі пісні XVII ст., перекладав на українську мову твори античних класиків ("Антігону" Софокла, 1883; "Одіссею" Гомера, 1889, 1892; 6 пісень з "Іліади" Гомера 1902-03рр., а також переклав на грецьку мову "Слово о полку Ігоревім" (1881р). Збирав та здійснював обробку українських народних пісень ("Байда", "Ой гук, мати гук"), писав музичні твори, організовував музичні колективи і керував ними. Ніщинський підтримував зв'язки з відомими українськими культурними і громадськими діячами -  М. Лисенком, М. Кропивницьким, І. Карпенком-Карим, П. Саксаганським та інш.
З 1890 р. відомий український композитор і поет-перекладач античних класиків Петро Іванович був позбавлений можливості викладати. Відтоді він відчуває матеріальну скруту і самотність. Тому в 1890–1896 рр. він часто навідується до своєї доньки Людмили, яка проживала у містечку Ворошилівка на Поділлі. Подовгу тут перебуває, фактично живе, посильно займається творчістю.



Над дослідженням творчого шляху композитора, зокрема його діяльності на Вінниччині, нині працює викладач музичного мистецтва та педагог-організатор Ворошилівської ЗОШ І-ІІІ ст.., - Лаврик Марія Михайлівна. Відділ українознавства разом з іншими колегами активно допоможе Марії Михайлівні у публікації та видавництві книги про композитора, адже інформації про його життя і творчість замало.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...