середа, 27 червня 2018 р.

                                    Інформація                                                                                про проведення «круглого столу»                                            до 22-ї річниці Конституції України

26 червня 2018 року з 11 до 13 год. в актовій залі обласної універсальної бібліотеки ім. К.Тімірязєва відбулось  засідання круглого столу на тему: «Дотримання Основного закону України як чинна складова входження України до Європейської спільноти» за участю працівників відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», місцевих органів влади, науковців, юристів,  учасників Революції Гідності та АТО, громадських організацій, ЗМІ м. Вінниці та студентів вузів.



 Головною метою заходу стало визначення сучасних пріоритетних вимог щодо гарантій конституційного процесу в Україні, діяльності  з утвердження прав та свобод громадян, дотримання конституційних норм як форми прямої дії, верховенства права.
28 червня у державі відзначається  всенародне свято – день Конституції України. За визначенням  учасників  засідання Конституція увійшла у суспільне життя як запорука державності і демократії України, дала поштовх для продуктивного розвитку усіх галузей національного законодавства та сфер суспільного життя країни. На її фундаментальних засадах ґрунтується сьогодення і вибудовується європейське майбутнє українського народу.
Постійні зміни у сучасному світі та державний курс на модернізацію нашої держави обумовлюють подальше удосконалення Конституції України під гаслом «За вільну людину у вільній країні».
Разом з тим наголошено на необхідності прийняття змін до Основного закону щодо ліквідації дуалізму  у діяльності гілок влади, противаг «вибори-відкликання», незалежності судової гілки влади тощо.
 Центральною складовою позитивних змін  системи владних повноважень виокремлено прийняття виборчого кодексу та проведення виборів за пропорційною системою та відкритими списками як головної сучасної вимоги щодо гарантій конституційного процесу в Україні.
          Серед пріоритетів круглого столу були також  виділені наступні:
   1.Введення запобіжних механізмів проти узурпації влади з боку будь-яких її незалежних гілок.
   2.Збалансування повноважень та розмежування відповідальності у трикутнику «президент-парламент-уряд».
   3.Звуження обсягу депутатського імунітету.
   4.Впровадження повної політичної свободи, дотримання демократичних прав та свобод громадян.
   Окрім того учасники засідання одностайно заперечили зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та природних надр  так як це призведе до остаточного зубожіння українців.
   Наголошено на необхідності проведення інформаційно-просвітницької роботи із зазначеної тематики, юридичного всеобучу з метою ліквідації правової безграмотності та нігілізму до верховенства права.

   У роботі круглого столу взяли участь і виступили: заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, голова обласної організації Спілки юристів України Олексій Гончар, голова молодіжного лекторію «Феміда» Галина Стафійчук, голова Вінницького осередку «Ветеранське братство» Дмитро Довбиш, незалежний тренер освітніх гендерних програм, заступник голови правління ГО «Відкрите  суспільство Тетяна Міхновець ,представники правоохоронних органів Вінниччини, інші учасники заходу.
   Модерував проведення круглого столу Володимир Лазаренко.

Завідувач відділу українознавства  Володимир Лазаренко     

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...