пʼятниця, 23 листопада 2018 р.

Відкриття меморіальної дошки на честь воїна Небесної Сотні, Героя України Дмитра Чернявського.


У Львові 21 листопада, відбулося урочисте відкриття меморіальної таблиці на честь воїна Небесної Сотні, Героя України Дмитра Чернявського.
Дошку встановлено на будинку економічного факультету Львівського національного університету імені І.Франка (пр. Свободи, 18), де навчався Дмитро. 

«22-річного хлопця жорстоко вбили проросійські бойовики, коли він захищав мирну проукраїнську акцію в Донецьку, 13-го березня 2014 року. На фасаді економічного факультету ЛНУ відкрили пам’ятну дошку Дмитру Чернявському – нашому побратимові, героєві Небесної Сотні», – йдеться у дописі Любомира Мельничука на його сторінці у фейсбуці.

«Шановні батьки, дякую вам за такого сина. Кожного разу проходячи тут, ми дивитимемось в очі Герою, і запитуватимемо себе: «Чи я зробив усе, від себе залежне?» І напевно кожен захоче зробити щось на своєму місці, зробити більше, краще, те, що залежить від кожного з нас», –  зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.
 В урочистій події взяв участь лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок.
“Ми пам’ятаємо його безмежний патріотизм, його заворожуючу посмішку, оптимізм. Він був одним із лідерів Донецької обласної “Свободи”, очолював її прес-службу і загинув як герой, захистивши своїми грудьми українців, які в Донецьку вийшли на мирний мітинг, від російських найманців. Пам’ятаючи про таких великих синів України, як Дмитро Чернявський, про їхню боротьбу, ми таки досягнемо того, заради чого він втратив своє життя. Ми українці, ми на своїй, Богом даній землі, захистимо майбутнє наших дітей і переможемо!” – заявив під час відкриття меморіальної дошки Олег Тягнибок
.
«Я пам’ятаю львівський Євромайдан, тоді Дмитро повідомив мені, що хоче сказати львів’янам щось важливе. А я цього боялась, і не пустила. Він був дуже добрим і життєрадісним, любив подорожувати. Він був дуже розумним і допитливим. За півтора роки до початку війни він запитував, чи може бути у нас, у наш час  війна. Я навіть не сприймала це всерйоз. А коли був малий завжди запитував мене «А навіщо я живу?» Я хочу вірити, що коли біля цієї дошки проходитимуть люди, хтось із них зупиниться і подумає проте, що не варто жити заради того, щоб заробити більше грошей, смачніше поїсти, краще відпочити – треба думати про щось більш високе, проте, за що не шкода віддати своє життя», –  поділилася спогадами про сина мати Героя Людмила Чернявська.
В урочистих заходах участь взяла методист відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти, аспірант Донецького національного університету імені Василя Стуса Козаченко Олена , яка подякувала батькам за сина. Місцеві журналісти взяли інтерв`ю, тому що вона є переселенкою з Донецька та керівником ГО»Яворина», яка займається допомогою військовим, нужденним, переселенцям.





Довідка. Дмитро Чернявський народився 5 березня 1992 року в селищі Артемівське на Донеччині. Закінчив Артемівську школу №18 і поступив на обліково-фінансовий факультет Донецького національного університету, після закінчення якого вступив до магістратури економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.
13 березня 2014 року на майдані Донецька Дмитро зазнав підступного ножового поранення, захищаючи відхід мирних демонстрантів. Він помер у кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні. Похований у Донецьку. Його батьки перебралися до Львова.
20 лютого 2015 року Дмитро Чернявський отримав звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно) - за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції  Гідності.


Завідувач відділу українознавства                 Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...