четвер, 27 грудня 2018 р.


Стародавнє українське свято "Коляда"

 23 грудня у Вінницькій академії неперервної освіти вперше пролунало стародавнє українське свято "Коляда"!



     Від прадавнини до сучасності! За давніми віруваннями в день зимового сонцестояння народжувалось нове сонце, яке прославляли усі, тому що це нове світило, яке дає життя всьому сущому на землі. Недарма у колядках та щедрівках часто оспівуються космогонічні процеси, змальовуються природні явища та славлять усі найкращі людські якості.



      Відділом українознавства за підтримки Департаменту соціальної та молодіжної політики, депутата обласної ради Барцьося В.В, ГО "Молода Подільська Січ" та арт-студією "Оберіг" було проведено та організовано це свято за участю 80 учасників з різних районів: ОТГ Гнівань, смт. Тиврів, м. Козятин,      с. Агрономічне, с. Бохоники, м. Літин, смт. Дашів та Кальник, с. Гавришівки та ін.



       Програма складалась із двох частин: народні майстер-класи: виготовлення дідухів, розпис імбирного печива та гіпсових фігурок та друга частина свята - концерт за участі вокального ансамблю "Оберіг" Донецького національного університету імені Василя Стуса, фольклорно-етнографічного ансамблю "Бохоняни", зразкового хореографічного ансамблю "Гілея", родинного гурту "Бурти", Школи козацького гарту імені Данила Нечая. Наприкінці заходу усі частувалися 12 стравами, які готували колись на Свят Вечір. А наймолодші учасники "квокали у сіні", збираючи цукерки та яблучка.



      Шануймо традиції наших предків, зберігаймо та примножуймо їх!
       Зі святками усіх!!!! 
     Хай буде мир і перемога нашій неньці-Україні, добробут та щастя у кожну оселю!!!!!



Завідувач відділу українознавства                 Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...