вівторок, 29 грудня 2020 р.

 Арія, перервана кулею: до 46-ліття загиблого Героя України Василя Сліпака відбудеться концерт

20 Грудня 2020
Арія, перервана кулею: до 46-ліття загиблого Героя України Василя Сліпака відбудеться концерт

Василь Сліпак — всесвітньо відомий український оперний співак з унікальним голосом, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції гідності та бойових дій на сході України. Позивний «Міф». Народився 20 грудня 1974 року. Цього року до дня народження легендарного «Міфа», який покинув Паризьку національну оперу і пішов добровольцем на війну, митці підготували кілька знакових заходів. Про це повідомляє Україна молода.

Уже за усталеною традицією в іменній великій залі Василя Сліпака, розташованій у стінах НМАУ імені П. І. Чайковського, відбувся музичний діалог «Україна — Європа».

Для участі в урочистостях до Києва прилетіли  праправнучка бельгійського музиканта Анрі В’єтана Агнес Бріоль В’єтан і відомий французький диригент Ніколя Краузе, який співпрацював і дружив із Василем Сліпаком.

Отже, 21 грудня звучали Концерти для скрипки з оркестром № 2 і 5 Анрі В’єтана, а також твори французьких і українських композиторів. Їх виконали Національний ансамбль солістів «Київська камерата», солісти Богдана Півненко та студентка Вищої школи музики в Лозанні (Швейцарія) Олександра Хмара.

Відкрила концерт знаменита Серенада для струнних Петра Чайковського — як нагадування про 180-річчя від дня народження композитора з українським корінням, який тривалий час творив в Україні.

У рамках заходу відбувся також круглий стіл на тему «200 років від дня народження Анрі В’єтана: повернення в Україну», у якому взяла участь музикознавиця, праправнучка композитора Агнес Бріоль В’єтан.

Також представили у столиці одночасно концепцію та макет Артскверу імені Василя Сліпака, який намагаються облаштувати уже не перший рік у межах Андріївського узвозу.

Організатор – ГО «Музичний батальйон» — підготував і концерт за участю Василя Нечепи (кобзар-лірник, народний артист України), Поля Манондіза (Франція — Україна) та учасника гурту «Гайдамаки» Олександра Ярмоли, який виконав пісню-присвяту «Лицар».

Як відомо, закладання пам’ятного каменя на місці облаштування майбутнього Культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака відбулося ще 16 вересня 2017 року на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік. Тоді ж організатори ініціювали проведення конкурсу на кращий ландшафтний дизайн. А два роки потому у Львові, під час міжнародного конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака, відбулася презентація проєкту пам’ятника.

Під час Революції гідності Василь Сліпак брав участь в акціях української діаспори у Франції. Як волонтер допомагав українським захисникам, а згодом сам долучився до першої окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», повернувся пораненим.

Влітку 2015 року воював у Пісках, у районі Донецького аеропорту. Повернувшись із фронту, продовжив волонтерську діяльність, давав благодійні концерти в Українському центрі в Парижі, допомагав дітям-сиротам, які втратили батьків на війні.

Влітку 2016 року втретє поїхав на Донбас, повіз зібрану допомогу захисникам-добровольцям і планував залишитись у складі 1-ї ОШР ДУК ПС на пів року. Загинув у бою від кулі снайпера. Кавалер ордена «За мужність» І ступеня, Герой України, кавалер ордена «Золота Зірка» та інших відзнак.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...