середа, 16 грудня 2020 р.

 Шануймо українські традиції!

     Калита, калита - сонцем налита! Згідно методичних рекомендацій методиста відділу українознавства Бегас Н.О., відбулись справжні українські вечорниці для школярів навіть у карантинних умовах. З дитинства дітей потрібно навчати українських народних пісень, звичаїв. Ці традиції передаються від покоління до покоління. Тому наші юні учасники поринули у давнє українське свято Калити, від якого вважалось починається відлік зимових свят! Це свято є одним із найбільш шанованих молодіжних свят Калита, або Андрія. Святкується воно увечері 13 грудня за новим стилем, або ж 31 листопада за старим. Тобто за старим стилем це відбувалось в ніч з листопада на грудень, в ніч напередодні зими. 

   Калита припадає на найбільш темний період року, коли як кажуть, день до обіду. При допомозі магічних ритуалів люди намагалися допомогти сонцю розгорітися. Найтісніше пов'язаний з культом сонця вогонь, в тому числі домашнє вогнище, тому на Калиту так широко використову­вались атрибути печі та знаряддя праці, якими господиня поралася коло вогню — кочерга, хлібна лопата, рогачі, горня, сажа. Обрядовий хліб — калита також нагадує сонце, він обов'язково круглий, як сонце, в середині з діркою, до того ж вимазаний медом. Золотий мед, принесений бджолами (божими мухами) також символізував сонце і широко вико­ристовувався в цей день. Ним намащува­ли калиту, іноді жартуючи, хлопці вмочали пальці в мед і мазали дівчатам вуста, щоб солодкі були. З меду готува­ли і напої на калиту. Варто відмітити, що горілку на молодіжних вечорницях, як правило, не вживали.

 Найсмішнішим моментом був діалог між паном Коцюбинським та паном Калитинським під час кусання калити - обрядового хліба: 

- Добрий вечір, пане Коцюбинський!

- Добрий вечір, пане Калитинський!

- Дозвольте калиту кусати!

- А я буду по зубах писати!

- А я вкушу!

-А я вкрешу!

-Чи вкрешиш чи ні, а я на золотому коні! 

Але не просто так її відкусити, тож писар стоїть на сторожі і "пише" сажою того, хто не зміг відкусити калити.



 Страви в цей день були пісні: різноманітні каші, капусняки, горох, голубці, гриби, риба, а надто варенички, з чим їх тільки не готували з капустою і картоплею, з смаженою цибулею і квасолею, вишнями, а також спеціально позначені для хлопців з сіллю, перцем, мукою, попелом або клоччям.


 
А також з цього дня уже починали вчити колядки та щедріки. Ми також притримались традицій, тож вчили автентичні щедрівочки, записані від прадідуся Колісніченка Володимира Семеновича (1932р.н.), разом із народним ансамблем "Оберіг" 🎄🎄💫❄️🎶

✨Хай же ця зима і наступний рік принесуть лише радість, здоров'я та відродження нашої духовності!


 Методист відділу українознавства                                         Бегас Н.О.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...