пʼятниця, 28 січня 2022 р.

Круглий стіл на тему "Вшанування воїнів УГА на Вінниччині", обговорення щодо впорядкування місць поховання, презентування проєкту "Встановлення пам'ятника УГА в Тиврові"

“Засумуй, трембіто, та по всьому світу,

Що зів’яло галичанам 40 тисяч цвіту…”

27 січня 2021року в Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбувся круглий стіл на тему "Вшанування воїнів УГА на Вінниччині", обговорення щодо впорядкування місць поховання, презентування проєкту "Встановлення пам'ятника УГА в Тиврові". Серед учасників круглого столу присутня була методист відділу українознавства КЗВО «ВАБО» Олена Козаченко, яка підкреслила значимість УГА та подякувала ініціаторам проєкту за збереження історичної пам'яті для майбутніх поколінь.

Українська Галицька армія (УГА) - важлива сторінка локальної історії, яка достеменно потребує дослідження. УГА - герої, які залишали свої домівки задля боротьби з вірою і поглядом на Україну. 27 січня 2022 року, за підтримки МЦ "Квадрат" та УІНП, громадська організація “Тиверці” провели круглий стіл на тему “Вшанування воїнів УГА на Вінниччині”. Адже саме Вінниччина - певно найбільший осередок перебування УГА, а місто Вінниця має чи не найбільший український військовий цвинтар УГА не тільки в Україні, а й у світі. Про пошукові роботи, та їх складності, планами у продовжені дослідження, їх збереження розповів т.в.о. директора Музею Вінниці Олександр Федоришен. “Гнівань - місто похованих капеланів УГА” - Олександр Коваль, історик-краєзнавець м.Гнівань, поділився відкриттям кладовищ Галицької армії у Гнівані та Витаві, а також новими дослідженнями поховань у Тиврові. Роговий Олександр, історик-краєзнавець, архівіст, продовжив тему про відкриття місць поховання на Вінниччині та вшанування Галицької армії у селищі Турбів. Завальнюк Костянтин, історик, архівіст, автор книги “ПРОВІСНИКИ ВОЛІ”, що присвячена останнім захисникам державності УНР - польовим командирам та рядовим бійцям національно-визвольних змагань періоду 20-х років ХХ ст, розповів про інформаційні джерела та підтвердження тому, що галичани були яскравими прибічниками українізації. ГО “Тиверці” поділилися про початок нового проєкту вшанування УГА в Тиврові та необхідності встановлення пам'ятника на могилі Галицької армії.




Радянська завіса, яка знищувала маркери національної ідентичності, все ж втрачає силу. Ми спільно досліджуємо і відновлюємо національну пам'ять українського народу та встановлюємо нові місця пам'яті Української революції 1917-1921 років, на важливості цієї праці наголосив керівник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Все буде… Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...