понеділок, 24 жовтня 2022 р.

День пам’яті жертв російського терору

в Літині  у 1922 році


   На виконання  обласної програми з національно-патріотичного виховання дітей та молоді  Вінниччини до 2025 року 21 жовтня поточного року  ректор КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», доктор історичних наук, професор Степан  Дровозюк та завідувач відділу українознавства Володимир Лазаренко взяли участь та виступили на дні пам’яті  жертв російського терору в Літині  у 1922 році.



    Заходи відбулись з нагоди 100-річчя від трагічного дня розстрілу без суду  літинчан більшовицькими окупантами.

   Історичні джерела свідчать, що тільки у Літині  було вбито 240 селян  і понад 80 міщан в урочищі Літинські Ярки. Окрім того  каральні акції  окупантських військово - чекістських загонів  під егідою «опертрійок»  відбулися в усіх селах і містечках  тодішнього Літинського повіту і багатьох інших населених пунктах  Подільської губернії та  Правобережної України. Так, в  час героїчної сторінки антибільшовицької боротьби 19 березня 1919 року  московсько-більшовицька орда  оточила Літин  (війська В.Примакова) і розстріляла ( за даними з книги Іллі Дубинського « Портрети і силуети»)  понад 700 беззбройних осіб  з призовного пункту села Селище, які  готувались вступити до Чорноморського коша УНР.

   Серед  проведених заходів:

-         круглий стіл в актовій залі  Літинської селищної ради;

-         християнська панахида на братській могилі  закатованих жителів Літинщини у 1922 році;

-         траурний мітинг  громадськості  біля пам’ятного хреста жертвам комуно-більшовицького терору;

-         підведення підсумків заходів  у Літинському краєзнавчому музеї.

 У своїх виступах професор  Степан Дровозюк особливу увагу учасників заходу сконцентровував на історичних подіях боротьби наших земляків за незалежність України, використання краєзнавчих матеріалів у сучасному освітньому процесі, а Володимир Лазаренко провів аналогію тих подій з сучасною російсько-українською війною 2014-2022 років та аналогічними варварськими діями російських окупантів.



   У заходах також взяли участь доктор історичних наук, професор Вінницького педагогічного університету ім.. М.Коцюбинського , голова Вінницького товариства краєзнавців України Сергій Гальчак, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП, кандидат історичних наук Богдан Галайко та головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу Олексій Серветник, головний спеціаліст Вінницького державного архіву, кандидат історичних наук  Костянтин Завальнюк, представники ЗМІ та громадськості Літинщини.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...