понеділок, 1 жовтня 2018 р.


Перша Ямпільська науково-краєзнавча конференція

   28 жовтня 2018 року у Ямпільському районному будинку культури  відбулась перша  Ямпільська науково-краєзнавча конференція, у якій взяли участь науковці та краєзнавці  Подільського краю, викладачі навчальних закладів Ямпільщини та працівники бібліотечної мережі і управління культури району, депутати районної ради, громадськість та журналісти Вінниччини.

   Серед організаторів конференції Ямпільські районні рада та адміністрація, Українська академія історичних наук, Академія соціальних наук України, Вінницький державний педагогічний університет ім. М.Коцюбинського, Вінницька філія Центру досліджень історії Поділля, Інститут історії України НАН України при Кам’янець - Подільському університеті  ім. І.Огієнка, Вінницька обласна організація Національної  спілки краєзнавців України, Державний архів Вінницької області, Вінницький обласний краєзнавчий музей.
   Головною  метою  конференції  було  поглиблене вивчення та просвітницька діяльність щодо  історії та культури  Ямпільщини  у значенні  її прикордонного розташування  та з нагоди відзначення історичних подій  100-річчя Української революції 1917-1921 років.


   У роботі конференції брав участь та виступив завідувач відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти»  В.Лазаренко, який акцентував увагу  учасників конференції на питаннях діяльності  Ямпільської республіки 1919-1921 років у контексті відзначення 100-річного ювілею  Української революції, наголосивши на необхідності виконання органами місцевої влади вимог законів про декомунізацію, зокрема демонтажу пам’ятника Г.Котовському у с.Слобода  Підлісівська та  заміни  тексту на намогильній споруді у місті  Ямполі «Здесь похоронены воины гражданской войны павшие в боях с контрреволюцией в 1921 году», прибравши словосполучення «гражданской войны» та «контрреволюцией».
   Безпосередньо у роботі першої  Ямпільської  науково-краєзнавчої конференції взяли участь 60 учасників, які виступили під час пленарного та секційних засідань.
   За результатами роботи конференції були заслухані звіти керівників секцій, прийняті відповідні рекомендацїі та рішення, надруковано збірник статей її учасників.

   Наступна аналогічна конференція відбудеться через два роки.

Завідувач відділу українознавства     Володимир Лазаренко 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...