понеділок, 1 жовтня 2018 р.

" Сурми звитяги"

         Оргкомітет XVI обласного етапу фестивалю мистецтв "Сурми звитяги" запрошує всіх талановитих дітей Вінниччини до участі в фестивалі.

ПОЛОЖЕННЯ
про Шістнадцятий Вінницький обласний етап Всеукраїнського
дитячо-юнацького фестивалю мистецтв
«СУРМИ ЗВИТЯГИ»

Жовтень-грудень 2018р. м. Вінниця
Шістнадцятий Вінницький обласний дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» (надалі - Фестиваль) проводиться за участю дітей, учнівської та студентської молоді Вінницької об-ласті .
1. Мета і головні завдання фестивалю: Фестиваль має на меті широко пропагувати серед дітей та юнацтва кращі зразки мистецьких творів патріотичного спрямування, що розкривають героїчний шлях національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті, вивчати пісенну спадщину Січового Стрілецтва, Української Галицької Армії, Організації Українських Націоналістів, Української Повстанської Армії, сучасну українську молодіжну патріотичну пісню, що звучала під час Революції на Граніті, на Помаранчевому та Євромайданах та Революції Гідності, а також під-тримує і прославляє бойовий дух наших воїнів на фронті з російським агресором.
ДО УВАГИ ВСІХ УЧАСНИКІВ ФЕСТИВАЛЮ!
У 1868 році 150 років тому було створене товариство «Просвіта», а 100 років тому в 1918 році 1 листопада українці у Львові проголосили створення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).
Оргкомітет та журі сподіваються на широке висвітлення цих тем у цьогорічному фестивалі і будуть раді ознайомитися з мистецькими творами, присвяченими вказаній тематиці.

Головним завданням Фестивалю є:
• популяризувати в молодіжному середовищі українське патріотичне мистецтво, зокрема пісню, поезію, хореографію та малярство;
• об’єднати зусилля державних установ, політичних та громадських організацій у справі патріотичного виховання молоді;
• виявити і довести до широкого загалу громадськості справжній стан у сучасній пісенній і поетичній творчості, сформувати громадську думку стосовно необхідності всебічного сприяння розвитку українського сучасного мистецтва;
• виявити проблеми у популяризації української патріотичної пісні та випрацювати пропозиції щодо їх розв’язання;
• виявити та відзначити найкращі творчі колективи та окремих виконавців..

Основні вимоги до учасників фестивалю
1. Молодіжна форма.
2. Фаховість виконання.
3. Сучасне аранжування.
4. Модерна манера виконання (використання сучасних музичних форм: рок, арт-рок, метал, джаз, реп, хіп-хоп та інші).
5. Використання сучасних музичних засобів (секвенсори, гітари, клавішні, духові, ударні ін-струменти та інше).
6. Творчий підхід до розкриття пропонованої тематики твору.
7. Оригінальність.
8. Стильність.
9. Оптимізм.
10. Рекомендовано стилізовані сучасні костюми.
11. Дотримання вимог Положення.

2. Учасники Фестивалю
До участі у фестивалі запрошуються творчі колективи та окремі виконавці, не старші 27 років включно. Колективи, що беруть участь у фестивалі, поділяються на дві конкурсні групи.
До першої групи включаються колективи загальноосвітніх, музичних і мистецьких шкіл та позашкільних закладів, а також молодіжних громадських організацій. Вік учасників першої групи 10-16 років.
До другої групи включаються колективи вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації, молодіжних громадських організацій та приватні особи. До цієї ж групи входять колективи змі-шаного вікового складу. Вік учасників другої групи 17-27 років.
Лауреати попередніх років можуть брати участь у фестивалі, представивши нову конкурсну програму.
Професійні мистецькі колективи можуть бути залучені до участі як гості фестивалю.
3.Номінації Фестивалю
3.1. Фестиваль проводиться у номінаціях:
* солісти-вокалісти;
* вокальні, вокально-інструментальні та вокально-хорові ансамблі;
* оркестри та інструментальні ансамблі;
* живописна, графічна, декоративно-тематична композиція;
* героїко-патріотична хореографічна композиція;
* авторська пісня;
* художнє читання та авторська поезія.

3.2. Номінація «Солісти-вокалісти»:
 обов’язковий твір: пісня Українських Січових Стрільців, пісня періоду Визвольних змагань 40-50-х рр. ХХ ст. або сучасний твір, присвячений Визвольним змаганням вказаного періоду, окремим його учасникам та подіям, а також учасникам Революції Гідності та героям АТО;
 пісня патріотичного спрямування (довільна).
Час виступу – до 7 хв.

3.3. Номінація «Вокальні, вокально-інструментальні та вокально-хорові ансамблі»:
 обов’язковий твір: пісня Українських Січових Стрільців, пісня періоду Визвольних змагань 40-50-х рр. ХХ ст., або сучасний твір, присвячений Визвольним змаганням вказаного періоду, окремим його учасникам та подіям, учасникам Революції Гідності та героям АТО;
 пісня патріотичного спрямування (довільна).
Час виступу – до 7 хв.

3.4. Номінація : «Оркестри та інструментальні ансамблі»:
 обов’язковий твір: на конкурсний огляд представляються два твори або попурі з творів патріотичної тематики.
Час виступу – до 7 хв.

3.5. Номінація «Живописна, графічна, декоративно-тематична композиція»
Критерії оцінювання:
* розкриття теми, зазначеної в умовах. Роботи патріотичної тематики інших періодів (Княжа доба, Запорізька Січ тощо) журі не розглядає;
* оригінальність творчого задуму;
* професійність виконання;
До участі запрошуються діти та молодь віком від 10 до 27 років.
Вікові категорії:
перша - 10 – 16 років;
друга - 17 – 27 років.
Вимоги до робіт:
«Живописна композиція» – подаються роботи індивідуального виконавця. Розмір роботи – формат А3, А2, А1. Робота оформлена у біле паспарту або паспарту кольору, який узгоджується з роботою.
«Графічна композиція» – подаються роботи індивідуального виконавця.(техніка виконання: туш, перо, монотипія, ліногравюра, акватипія, витинанка, аплікація та мішана техніка. Формат А3, А2, А1). Робота оформлена у біле паспарту. або паспарту кольору, який узгоджується з роботою.
«Декоративно-тематична композиція» – подається робота індивідуального виконавця, або колектив-на від 2-4 авторів з вказаними іменами виконавців (техніка виконання довільна, використання будь-яких матеріалів: метал, дерево, глина, тканина тощо. Робота плоска або об’ємна. Габаритні розміри довільні).
Забороняється використовувати у композиціях живі в’янучі рослини. Кожна робота повинна зберігати свій початковий зовнішній вигляд при транспортуванні.
Заявку подавати в електронному та друкованому вигляді. Друкована заявка супроводжує роботи, переслані поштою з оплаченою доставкою або доставлені кур’єром. Оргкомітет не має можливості самостійно забирати роботи з пошти.
Необхідно вказувати у заявці та на кожній роботі на звороті: вік, прізвище та ім’я дитини, прізвище викладача, назву навчального закладу (без скорочень) з адресою та мобільним телефоном.
Журі визначає найкращі роботи у кожній номінації. Переможці отримують дипломи лауреатів конкурсу першого, другого та третього ступенів.
Роботи не повертаються!
Роботи, які є плагіатом (копіями чужих робіт), які не відповідають темі та іншим вимогам конкурсу (зокрема відверто неякісні, що демонструють формальне відношення, а отже неповагу до висвітлю-ваних подій), не розглядаються і участі в конкурсі не беруть!
Фото робіт переможців (лауреатів та дипломантів), а також фото окремих робіт, рекомендованих жу-рі, представляються на інтернет - виставці на сайті Фестивалю та на сторінці Фестивалю у соціальній мережі Фейсбук ,стор. Сурми звитяги .
Роботи, подані на конкурс переходять у розпорядження оргкомітету та дирекції фестивалю викорис-товуються для формування тематичних виставок, стендів у різних навчальних та виховних закладах по всій території України.
До уваги учасників номінацій «На кращу живописну композицію, графічну композицію, деко-ративно-тематичну композицію»:
Роботи учасників необхідно надіслати до 7 жовтня на адресу: 21100 м. Вінниця, вул. Бевза 15, Вінницький літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського. Конт. тел. 61-23-64. Виставка і оцінювання робіт відбуватиметься 10 жовтня за адресою: м. Вінниця, площа Перемоги 1, Будинок Офіцерів з 10 год.00хв.
Кожна робота має містити таку інформацію:
- Вік, прізвище та ім’я автора, назва роботи, прізвище керівника(моб. телефон), повну назву навчального закладу з адресою й телефоном.
Журі визначає найкращі роботи в кожній номінації. Переможці отримують дипломи лауреатів конкурсу першого, другого й третього ступеню та подарунки.
Журі визначає найкращі роботи у кожній номінації для участі у Всеукраїнському Фестивалі у м. Львові.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами:Валентина( 098-424-02-00, 093-469-45-32), Олександра (098 4689272) .
3.6. Номінація «Героїко-патріотична хореографічна композиція»:
Завдання:
популяризувати в молодіжному середовищі інтерес до героїко-патріотичного танцю;
сформувати громадську думку стосовно необхідності всебічного сприяння розвитку хореографічного мистецтва;
виявити та відзначити кращі хореографічні постановки героїко-патріотичного спрямування та кращі хореографічні колективи.
Учасники конкурсу:
До участі в конкурсі запрошуються діти та молодь віком до 27 років. Конкурсний відбір проводиться в двох вікових категоріях:
перша - 10-16 років;
друга - 17-27 років.
Час виступу - до 10 хвилин.
Критерії оцінювання:
композиційна постановка;
відповідність костюму до хореографічної постановки;
відповідність хореографічної лексики до музичного супроводу танців;
техніка та артистизм виконання;
рівень вокалу (для вокально-хореографічних колективів).
Умови проведення:
Народна хореографія:
На огляд представляються українські народні танці та хореографічні композиції героїко-патріотичного спрямування, які демонструють героїзм, силу, мужність, бойовий дух українського народу (танці «Аркан», «Гопак», «Повзунець», «Козацькі забави», «Буковинський козак», «Оприш-ки» тощо).
Сучасна хореографія:
На огляд представляються хореографічні композиції, що передають глибокий драматургійний сюжет на розкриття образу патріотичного спрямування, присвяченого історичним подіям визвольних зма-гань ХХ ст., подіям Революції Гідності та героям АТО засобами сучасної хореографії.
Оргкомітет та журі наголошує, що особливу увагу необхідно звернути на тематичність композицій! Додаткову інформацію можна отримати за телефонами:Валентина( 098-424-02-00, 093-469-45-32), Олександра (098 4689272) .

3.7. Номінація «Авторська пісня»:
Завдання:
популяризувати і сприяти розвитку української авторської патріотичної пісні, її належного місця в українській культурі;
ознайомити суспільство з сучасним станом авторської пісні;
виявити молодих і талановитих авторів.
Журі відзначає кращих авторів за такими критеріями:
оригінальність, гармонійність і досконалість музично-поетичної композиції (образність, художність, патріотизм);
оригінальність та майстерність виконання;
змістовність навантаження тексту;
авторська обробка існуючої вже повстанської пісні.
До участі запрошуються діти та молодь віком від 10 до 27 років.
Вікові категорії:
перша - 10 – 16 років;
друга - 17 – 27 років.
Вимоги до учасників:
автор присутній на сцені як соліст, або один з виконавців у складі колективу;
мова виконання українська;
супровід музичного інструменту (гітари, бандури, фортепіано тощо) або фонограми;
Допускається виконання одного або двох творів одного автора.
3.8. Номінація «Художнє читання та авторська поезія»:
До участі у конкурсі запрошуються діти та молодь віком від 10 до 27 років.
Вікові категорії:
Перша - 10 – 13 років;
Друга – 14 – 16 років;
Третя 17 – 27 років.
Художнє читання: (подаються віршовані та прозові твори національного патріотичного спрямуван-ня поетів та прозаїків – учасників визвольних змагань ХХ ст., та сучасні твори, що висвітлюють героїку вказаного періоду або присвячені учасникам та подіям Революції Гідності та героям АТО.
Вітається також патріотичний український гумор та політична сатира.
Тривалість виступу – до 5 хв.
Авторська поезія: (подаються віршовані та прозові твори національного патріотичного спрямування, присвячені героїчній боротьбі українського народу у ХХ-ХХІ століттях за ідеали демократії, свободи і національної незалежності та гідності)
До уваги учасників в номінації «Авторська поезія»:
Твори подаються за вимогами віршування: дотримання ритму мелодики і римування(крім білих віршів). Учасники в жанрі авторської поезії подають тексти творів до 3 жовтня 2018 року на електронну адресу фестивалю для розгляду членами журі.
Електронна адреса: ladomyra.2017 @ gmail.com.
4. Хід Фестивалю
Шістнадцятий Фестиваль «Сурми звитяги» відбудеться 10 жовтня 2018 року у м. Вінниця, площа Перемоги 1, Будинок Офіцерів . Початок 9.00 год. Реєстрація з 8.00 до 8.50 год.
Заявки для участі у Фестивалі надсилаються на адресу оргкомітету Фестивалю до 3 жовтня 2018р.(email: ladomyra.2017 @ gmail.com, т.098 424 02 00, 093 469 45 32 та gandziy_s@ukr.net;
т. 098 4689272.)
5. Фінансування Фестивалю
Організатори фестивалю забезпечують фінансування інформаційно-організаційних заходів під-готовки, організації, проведення обласного фестивалю та участь переможців у Всеукраїнському ета-пі у Львові 1-3. 11.18р. згідно затвердженого кошторису та умов даного Положення.

Проїзд і харчування учасників на обласний фестиваль фінансується за рахунок відряджуючої сторони.

6. Нагородження
Всі учасники нагороджуються дипломами учасника. Переможці Фестивалю у своїх номінаціях отримують звання лауреатів, нагороджуються відповідними дипломами та подарунками. Серед лауреатів Фестивалю журі визначає учасників на Всеукраїнський Фестиваль.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: Валентина Шпак-Мельник
(098-424-02-00, 093-469-45-32), Світлана Травнева (097 74 56 273).
ДО УВАГИ ВСІХ ЗАЦІКАВЛЕНИХ ОСІБ!
Уся інформація, що стосується діяльності обласного фестивалю, висвітлюється на сторінці Фестивалю «Сурми звитяги» у соціальній мережі Facebook .
Додаткову інформацію можна отримати за телефонами оргкомітету.
Контактні особи –Валентина Шпак-Мельник (email: ladomyra.2017 @gmail.com, т.098 4240200, 093 4694532) та Олександра Гандзій(еmail:gandziy_s@ukr.net; т.098 4689272)

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...