середа, 23 січня 2019 р.


Про проведення круглого столу до 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР)

22 січня 2019 року об 11.40 у секторі правової інформації Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 70, ІІІ поверх) за сприяння відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» відбулось засідання круглого столу «Україна на шляху самоствердження: погляд у минуле та сучасність» до 100-річчя проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР, відзначення на Вінниччині Дня Соборності України.
Для українського народу, позбавленого власної державності й розділеного між могутніми імперіями, ідея соборності завжди була визначальною. Ще в середині XIX ст. перші українські політичні організації в Західній та Наддніпрянській Україні наголошували на єдності 15-мільйонного українського народу та нероздільності його земель. Наприкінці XIX ст. ідея соборності стала наріжним каменем в ідеологічних деклараціях більшості українських політичних партій і громадських організацій.
День 22 січня 1919 р. став одним із найважливіших в нашій непростій, нерідко трагічній історії, назавжди залишившись у пам'яті українського народу як свято Соборності України. Українці вибороли право на створення незалежної соборної держави в багатовіковій боротьбі. Тому потрібно зберегти те, що маємо, та впроваджувати в життя мрії творців Акта злуки УНР і ЗУНР.



У засіданні круглого столу взяли участь з темами виступів:
1. 100-річчя проголо-шення Акта злуки Української Народної Республіки та Західно-української Народної Республіки як єднання заради незалежності .
ЛАЗАРЕНКО Володимир Іванович – зав. відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти».
2. Акт злуки УНР та ЗУНР: правові аспекти
СТАФІЙЧУК Галина Федорівна – заступник голови обласної організації Союзу юристів України, головний спеціаліст з правових питань ВОНМЦ галузі культури, мистецтв та туризму, голова молодіжного лекторію «Феміда». 
3. Матеріали хроніки Української революції 1917–1921 рр. у фондах Вінницького обласного краєзнавчого музею 
СЕМЕНКО Лариса Іванівна – зав. науково-дослідницького відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею, історик, музеєзнавець, краєзнавець.
4. Ідея Соборності України у творчості письменників Вінниччини
СТЄБЄЛЄВ Андрій Валентинович – поет, заступник керівника Вінницької обласної організації НСПУ.
5. Історичні уроки Української революції 1917–1921 рр. та злуки УНР і ЗУНР
СТРУКЕВИЧ Олексій Карпович – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри філології та гуманітарних наук КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти».
Модератором заходу був  кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та культури України ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського ВОЙНАРОВСЬКИЙ Анатолій Володимирович.


По завершенню круглого столу відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки «Сто облич Української революції» – Циба Людмила Петрівна, бібліотекар І категорії відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.
В засіданні круглого столу взяли участь вчителі історії та суспільствознавства шкіл Вінницької області.

Завідувач відділу українознавства              Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...