середа, 16 січня 2019 р.

      «Світ міниться – і проростає слово»  науково-практична конференція (у рамках Стусівських читань, присвячених 81-й річниці від дня народження українського поета, Героя України Василя Стуса)




  15 січня 2019 р. у Вінницькій обласній бібліотеці імені Тімірязєва відбулася науково-практична конференція «Світ міниться – і проростає слово» (у рамках Стусівських читань, присвячених 81-й річниці від дня народження українського поета, Героя України Василя Стуса). Відкривала читання і запалювала символічну свічу на знак пам’яті про Василя Стуса директорка  бібліотеки Лариса Сеник.
     «Майже три десятиліття наша «Тімірязєвка» в січні (з нагоди дня народження) та у вересні (у день пам’яті видатного краянина) традиційно проводить Стусівські читання, які об’єднують навколо себе цвіт місцевої інтелігенції, всіх, кому не байдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, письменників, науковців та освітян. Життя Василя Стуса було коротким, але сповнене добра, любові, благородних діянь в ім’я України. Стус ніколи не відповідав ненавистю на вчинене йому зло. Покоління за поколінням вклонятимуться йому і дякуватимуть за пророчі рядки, у яких наші науковці не перестають знаходить нові значення і смисли», – зазначила в своїй промові Лариса Сеник.


Цього року на конференції свої дослідження й відкриття представили: доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії української літератури ДонНУ імені Василя Стуса Віра Просалова, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української літератури ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського Ірина Зелененька, голова Конгресу української інтелігенції у Вінницькій області Василь Кобець, а ще письменники, перекладачі та журналісти. Серед присутніх були представники Вінницької академії неперервної освіти – завідувач віддлу українознавста Лазаренко Володимир Іванович та методист відділу – Козаченко Олена Євгенівна. Долучилися до Стусівських читань і вихованці літературних та театральних студій міста «Вітрила», «Сьоме небо» ВНМУ ім. М.Пирогова.



   Голова Вінницького осередку Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» Олексій Гаврилов  та заступник голови Вінницької організації Національної спілки письменників України Андрій Стебелєв вручили  дипломи лауреатам Подільської літературно-мистецької премії «Кришталева вишня». І на завершення фольклорний гурт «Свято» виконав колядки та пісню, присвячену всім героям, віддавшим життя за Україну «Повіяв вітер степовий».


З нагоди річниці від дня народження Василя Стуса у залах обласної бібліотеки відкрили книжкові виставки, присвячені життю і творчості поета-земляка. Вечори поезії, літературно-мистецькі заходи, письменницькі години в ці січневі дні проводяться в різних культурних закладах Вінниччини.

Завідувач відділу українознавства                 Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...