понеділок, 23 серпня 2021 р.

Презентація до уроку з українознавства для 5 класу на тему "Українознавство як цілісна системна наука"

 

Презентація до уроку з українознавства для 5 класу на тему "Українознавство як цілісна системна наука" створено згідно з Програмою курсу за вибором «Українознавство. 5–11 класи».

Презентацію підготувала вчитель Іванівського ліцею №1 Юрова І.М.  

Презентацію можна переглянути на сайті освітнього проєкту  «На Урок» за посиланням

https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-z-ukra-noznavstva-dlya-5-klasu-na-temu-ukra-noznavstvo-yak-cilisna-sistemna-nauka-161646.html


Презентація до уроку з курсу "Українознавство"

для 5 класу

"Я, моя родина, мій народ"

 

Презентація до нестандартного уроку-подорожі з курсу "Українознавство" в 5 класі на тему "Я, моя родина, мій народ"". Матеріал презентації можна використати під час проведення виховної години на родинну тематику.

Презентацію підготувала вчитель українознавства Дишко Катерина Михайлівна.

Презентацію можна переглянути на сайті освітнього проєкту  «На Урок» за посиланням

https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-z-kursu-za-viborom-ukra-noznavstvo-dlya-5-klasu-na-temu-ya-moya-rodina-miy-narod-12479.html

 ДО УВАГИ ВЧИТЕЛІВ УКРАЇНОЗНАВСТВА

Науковці Інституту українознавства розробили нову навчальну програму курсу за вибором «Українознавство» для 5–11 класів закладів загальної середньої освіти в Україні, яка була розглянута і схвалена на засіданні вченої ради Науково-дослідного інституту українознавства (протокол № 7 від 30 липня 2019 р.).

Відповідно до рішень комісії з української літератури та комісії з історії Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України навчальній програмі для 5-11 класів закладів загальної середньої освіти «Українознавство» (автори-укладачі А. Ціпко, Т. Бойко, С. Бойко, О. Газізова) надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (лист МОН України від 10.08.2020 № 1/11-5310).

Внесення оновленого курсу за вибором «Українознавство» до структури та змісту освіти України обумовлено тим, що українознавство відповідає вимогам реформування змісту національної освіти. Якщо стратегічним завданням останнього є орієнтація на інтегративні курси, пошук нових підходів до виховання принципів, рис громадянина-гуманіста, до структурних знань як засобу цілісного розуміння та пізнання світу, то українознавство і є цілісною інтегративною системою принципів та знань, що формуються на стику гуманітарних і природничих наукових знань, філософських пошуків та досвіду повсякденності, прогнозу й планування майбутнього, образно-символічної системи, етики, естетики та культури народу.

Викладання курсу за вибором в закладах освіти є надто важливим, адже українознавство як інтегративна система знань про Україну та українство надає не лише ґрунтовні знання про Україну як цілісне та неповторне буттєво-культурне явище з усіма його розмаїтими виявами, а й дає можливість отримати узагальнене системне бачення українства в минулому та сьогоденні, сприяє розумінню історичної місії українства та є важливим чинником формування національної самосвідомості сучасного громадянина України.

Сподіваємось, що запропонована навчальна програма з курсу за вибором «Українознавство» для 5–11 класів закладів загальної середньої освіти України прийдеться до душі багатьом освітянам та сприятиме у підготовці нового покоління до самостійного життєвого вибору поєднувати особисті інтереси з громадянськими, національно-державними та загальнолюдськими.

Посилання на програму для 5-11 класів, яка розміщена на сайті МОН України :


https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-facultativ/2020/09/Prohrama%20Urayinoznavstvo%205-11.pdf


Посилання на програму для 1-4 класів, яка розміщена на сайті МОН України :


https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-facultativ/progr-1-4-2013.pdf


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...