четвер, 18 січня 2018 р.

    ВЕЛИКИЙ СИН УКРАЇНИ!..

    В рамках виконання програми національно – патріотичного виховання методист відділу українознавства Бегас Ніна Олександрівна відвідала заходи присвячені 80-річчю від дня народження Василя Стуса у Вінницькій обласній бібліотеці імені Тімірязєва, де відбувся літературно-мистецький вечір під назвою «Велетень нескореного духу», який дав старт щорічним січневим Стусівським читанням на Вінниччині. На вшанування пам’яті поета-земляка  зібралися письменники, літературознавці, викладачі, учні та студенти. Не обійшлося і без символічних подарунків. До ювілею поета коштом обласного бюджету видали дві книги – альбом «Земля Івана Богуна – колиска Василя Стуса», який упорядкувала поетеса Ніна Гнатюк, та науково-популярний нарис «Василь Стус: відлуння і наближення», що написали викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса. Сучасне мультимедійне електронне видання «Василь Стус: величний та вічний» презентували і бібліотекарі з «тімірязєвки».
     


      Вечір пам’яті вирішили провести 12 січня не випадково, бо саме у цей день 1972 року в Україні розпочалася операція «Блок», під час якої були арештовані українські письменники, художники, правозахисники. Був серед них і Стус, на долю якого випали важкі роки таборів і заслань. На знак вшанування видатного земляка літературні читання розпочалися із запалення символічної свічі пам’яті перед портретом поета. Засвітили її директор Вінницької обласної бібліотеки імені Тімірязєва Наталія Морозова та вінницька поетеса Ніна Гнатюк.
      


  «Ми сьогодні знову були в Рахнівці, на малій батьківщині Василя Стуса, щоб вклонитися тій криниці, яка напоїла Василя своєю шаленою правдою, щоб вклонитися тій хаті, яка пам’ятає маленького Стуса. І було дуже приємно бачити тих людей, які в цьому маленькому селі оберігають його пам’ять. У свою чергу і ми прагнули з нагоди ювілею вшанувати поета – вирішили підготувати для нього і про нього книгу-альбом, – зауважує Ніна Гнатюк. – Яскраво ілюстроване видання найперше привертає увагу фотознімками різних періодів життя Василя Стуса, містить розповіді його батьків, рідних, друзів. Є світлини художніх полотен, присвячених земляку. Одна з них «Стус і Богун» і наштовхнула на назву книги, бо Василева душа з Поділля, із землі Богуна, її героїчного минулого, легенд, казок, пісень. Усе це не могло не ввібрати в себе серце маленького хлопчика, який виріс у справжнього велетня нескореного духу. Цікавим є й те, що в цій книзі ми поминаємо двох дорогих людей – це Параску Тимофіївну – господиню Стусової хати, яка торік відійшла у вічність. І ще одного героя Рахнівки – учасника АТО Петра Коваленка, який загинув в боях під Слов’янськом. Тепер на Рахнівській школі дві меморіальні дошки – на честь Василя Стуса та Петра Коваленка.
   


      Під час літературно-мистецького вечора лунали виступи поетів та культурних діячів Вінниччини. Незламності Стуса, його завзяття та любові побажала вінничанам поетеса Жанна Дмитренко, яка продекламувала свій вірш. Закликали дотримуватися життєвих принципів Василя і викладачі з Донецького університету, який тепер носить ім’я видатного українського поета – бо Стус зобов’язує.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...