четвер, 11 січня 2018 р.

сторико-етнографічні витоки святкування Нового Року"

Історично склалось, що дата нового року як і саме значення цього свята мінялось. Сучасний цикл найголовніших зимових свят: новий рік з 31 грудня на 1 січня, Свят вечір 6 січня - багата кутя, Різдво 7 січня, Старий новий рік з 13 на 14 січня - щедра кутя, того і щедрий вечір, ще називають цей день Василя або Маланки. 19 січня Водохреща - голодна кутя – тікай кутя із покуття, бо свята минають.
Насправді ці дати змінені і саме святкування сягає ще далеких глибин, які ми, сучасні українці, маємо знати. 22 грудня – в день зимового сонцестояння святкували Різдво Коляди, тобто народження Сонця, Світотворення триває 12 днів і ночей, воно завершується народженням Води- ¾ січня – Водосвяття, Астрономічно це виглядає так: 21, іноді, випадає на 22 грудня — Різдво Світла. Ця дата — не простий підрахунок днів заради гарного міфа. Астрономи знають, що в перші числа січня (єдиний раз в році) наша планета перебуває найближче до Сонця. Саме в цю ніч наші Праматері освячували воду простим способом — виставляючи глеки з водою під зоряне небо, здобували таким чином “зоряну воду” для здоров’я своєї родини, череди та врожаю поля. А щедрий вечір припадав на 18 лютого перед весною, а новий рік 1 березня. Навіть якщо ми розсіяні по всьому світу, ми маємо берегти і шанувати свої звичаї та традиції. Наші предки українці шанували цикл свят згідно народного календаря, яке логічно відбувалось по колу: Коляда–Колодій–Великдень-Русалії-Купала-Обжинки-Діди. Все базувалось на природних явищах, які є закономірними, близькими кожній людині.
В давній Україні прийнято було відзначати новий рік 1 березня із приходом весни, коли оживає земля і буяє природа. Інша дата святкування нового року – 15 березня саме тоді, коли прилітають птахи. Це чітко можна прослідкувати у давніх колядках, де часто зустрічається образ птаха (духовного символа). Птах з вогненними крилами нагадує Сонце. Іскри, які летять з його очей — ніщо інше, як творча сила Природи, яка й творить Різдво Світу («три іскри впало — три морі стало…»). В іншій парубоцькій колядці ми бачимо: Заграло море в неділю рано дай Боже, а на тій морі сосниця стоїть дай Боже, на тій сосонці три голубоньки дай Боже.. три голубоньки радоньку радять. І в колядці, яку я записала від свого дідуся - Колісніченка Володимира Семеновича із Тиврівського р-н – яскравий образ ластівочки: "прилетіла ластівочка сіла собі край віконця, тай начала щебетати, господаря викликати"... І у всесвітньо відомій щедрівці, записаною Миколою Леонтовичем, що навіть голлівудські зірки її співають п`ятниголосним складом із розгорнутою поліфонією: теж свідчить про образ ластівочки: "щедрик щедрик щедрівочка прилетіла ластівочка". Тому логічно, що новий рік святкувався весною.
Ще за джерелами Валерія Войтовича спостерігається дата святкування нового року З 1348 року – з 1 вересня, з 1699 року – з 1 січня.
Хронологічно дати змінювались, як і роки, адже зараз ми з вами живемо і переходимо не у 2018 рік, а в 7526 рік від доби трипілля. І живемо ми за китайським календарем, тому всі звикли, що символ нового року 2018 – собака. Насправді, деякі джерела свідчать, що це рік їжака.
Мета нового року – щось нове, сама назва за це і говорить. Природно це народження Сонця. Оновлення. Приборкання хаосу і наведення повного ладу як у душі так і в домі.

Методист відділу українознавства - Бегас Ніна Олександрівна


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...