неділя, 28 січня 2018 р.

Єдині попри все: у Вінниці створили «живий ланцюг»до Дня Соборності України.
      22 січня, Україна відзначає День Соборності. Вінниця стала одним із міст, де із нагоди свята було утворено символічний Ланцюг Єднання – громадські акти- вісти та звичайні вінничани створили колону і «перев’язали» її двома стрічками -синьо-жовтою та червоно-чорною.
       В цьому заході взяла участь методист відділу українознавства Козаченко Олена Євгенівна, яка вважала своїм громадянським обов`язком бути серед людей, для яких Україна єдина.

 Об 11:30 на Центральному мосту зібралось чимало людей: в руках у них майоріли прапори, а на одязі подекуди було помітно українську символіку. Кілька людей були зодягнені у виши-
ванки та традиційний український одяг.
 Один із організаторів акції Андрій Гайдай, керував створенням «живого ланцюга» та підбадьорював людей патріотичними гаслами:"Слава Україні! Героям слава!", "Україна понад усе!!!"

 "Сьогодні ми зібрались, щоб показати, що українці – єдині! – емоційно вигукував чоловік. – Наша національна ідея – єдина! Жодного «руского міра» нам тут й близько не потрібно! Символічно ми об’єднаємо лівий та правий береги Вінниці, щоб усьому світу показати, що ми всі духовно, ментально – разом!"
    Врешті, коли близько сотні учасників взялися за стрічку, що починалася синьо-жовтою, а продовжувалася чорно-червоною, люди голосно заспівали Гімн України. Врешті усі разом в один голос вигукнули: "Слава Україні!" – "Героям Слава!"
Історична довідка
День Соборності та «живий ланцюг Єднання »
      Саме 22 січня 1919 року у Києві на Софійському майдані було проголошено Акт Злуки Української Народної та Західноукраїнської Народної республік. У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 року – прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність УНР.
   Свято возз’єднання земель Великої та Західної України відзначається на державному рівні і символізує згуртованість українців з різних куточків держави.
      До речі, пeрший «живий ланцюг» було утворено 21 сiчня 1990 рoку: у ньому взяли учaсть 450 тисяч людей, які «зв’язaли» Iвaнo-Фрaнкiвськ, Львiв та Київ. Відтоді трaдицiя пoвтoрюється щорічно у бaгaтьoх мiстaх Укрaїни.

Методист відділу українознавства                         Олена  Козаченко 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...