вівторок, 20 березня 2018 р.

Відділ українознавства спільно із істориком, краєзнавцем - Ковалем Олександром Івановичем отримали колекцію старовинних речей знайдених у с. Черемошне, Тиврівського району:
сопілочки Черняхівської культури із сріблястого олова, натільні хрести (мідь). 16-17ст., зажим від козацької шаблюки, бронзові обручки дівчаток, перстень чоловічий. Знайдений біля Ананчиної кринички, в якій ховали клейноди Д. Нечая: 




















Корисні поради до Великодня! Користуємось природними матеріалами:


Запрошуємо!

 на заходи з нагоди 75-річчя загибелі полковника Армії УНР Якова Гальчевського

22 березня 0 13:00 с. Малинівка



Запрошуємо!
смт. Тиврів, м. Вінниця. Тел: 067 399 33 08


   Інтерес до українських традицій і зокрема вишивки зростає з року у рік. Багатство й оригінальність подільської вишивки привертали увагу етнографів кількох поколінь. Колекція народного одягу Вінницького художнього музею яскраво демонструє і загальний образ, і одночасно багате розмаїття подільської народної вишивки.
    Що несе в собі культура наших предків і чим взагалі є наша традиція ми розповідаємо у новому мистецькому проекті "Етно-time Тренд вишиванки", у Вінницькому обласному художньому музеї, який стартував наприкінці минулого тижня.




    З 1 по 31 березня у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського у навчально-науковій лабораторії з етнології Поділля проходять майстер-класи із традиційного писанкарства: "ПИШЕМО ПИСАНКУ РАЗОМ НА ДОБРО І ЛЮБОВ", які відбуваються щовівторка і щочетверга, 15 - 00 17 – 00 ( корп. І., ауд. 355) під керівництвом майстра Тетяни Пірус. Запрошуємо! 


ВЕСНЯНЕ РІВНОДЕННЯ

Весняне Рівнодення в 2018 році випадає на 20 березня.

Цей день ще для наших предків мав дуже містичний сенс. Вважалося, що в день весняного рівнодення не тільки день зрівнюється з ніччю після приходу весни, а й весь світ, природа, намагається знайти баланс між світлом і темрявою. У цей час для людей відкриваються можливості в емоційному плані, якими слід правильно скористатися.
• в день весняного Рівнодення потрібно позбутися негативних думок. Складіть на папері список всього, що хвилювало вас минулого року, та спаліть його. Цей ритуал звільнить вас від негативу.

• в жодному разі не можна злитися. Дуже уважно поставтеся до своїх думок, адже вони можуть вплинути на вас найбільш непередбачуваним чином. Тому контроль негативних думок сьогодні дуже важливий.

• ще в день весняного Рівнодення слід прощати. Якщо у вашому житті є люди, яких ви не можете за щось пробачити, то обов’язково постарайтеся зробити це сьогодні. Ось побачите, ваше життя від цього зміниться тільки на краще!


Прикмети про погоду в день весняного рівнодення:
* Яка погода на рівнодення — така і все наступні сорок днів буде. Протягом багатьох поколінь люди стежили за природою і за погодою. І дійсно помічено, що якщо 20 березня тепло, то нічних заморозків більше не буде.
* А якщо погода похмура і прохолодна, то протягом наступних сорока днів щоночі слід очікувати заморозків. Причому, не важливо, яка погода буде в цей час вдень, вночі все одно буде холодно.
* Якщо в день весняного рівнодення – тепло, то заморозків вже більше не буде.
Із прийдешнім днем весняного Рівнодення! Хай цей день принесе вам щастя і радість, а також добре майбутнє! 





Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...