понеділок, 12 березня 2018 р.



Презентація-перегляд документального кінофільму «Волонтери».

          З нагоди відзначення Дня Українського Добровольця 11 березня 2018 року о 13.30 у Храмі Покрови Пресвятої Богородиці відбулася презентація-перегляд документального кінофільму «Волонтери». Це роуд-муві (фільм, відзнятий у дорозі) про роботу фронтових волонтерів на прикладі волонтерського екіпажу Родіона Григоряна та Івана Бардуна. Головні герої фільму – реальні люди, київські волонтери, які їздять по всій лінії фронту, забезпечують самим необхідним воїнів української армії. Ризикуючи власним життям, вони доправляють бійцям в зону АТО «передачі», що збирає вся країна. Незважаючи на те, що в фільмі йдеться про війну на Сході України, в ньому дуже багато любові автора до своїх героїв і бійців ЗСУ, вимушених переселенців, «трьохсотих», медиків, до української землі. 


    Автор фільму – відомий латвійський режисер Яніс Вінгріс, кілька разів їздив у зону АТО, щоб зібрати необхідний матеріал. «Своїм фільмом, - пояснював Яніс, - я хотів показати реальні події на Сході України без пропаганди та цензури, а також неймовірну роль українських волонтерів у цій підлій неоголошеній гібридній війні». Зйомки фільму проходили в червні, серпні та жовтні 2015 р. в зоні проведення АТО. Робота над фільмом тривала близько півроку. Частково кошти на виробництво фільму зібрані з пожертв, але більша частина фінансування – за рахунок самого режисера.
 Яніс Вінгріс – режисер  продюсер декількох документальних і короткометражних фільмів, співпродюсер касової латвійської драми «Танець утрьох», у якій зіграв одну з головних ролей.
    Латвійський композитор Андріс Вілцанс, який мешкає в Америці, спеціально для фільму «Волонтери» написав 12 треків.
   «Хоч це маленька крапля, але я щиро вірю, що «Волонтери» зможуть розповісти світу про справжню війну в Україні і протистояти російській пропаганді», - зазначив Яніс Вінгріс.


      Захід відкрила методист відділу українознавства Козаченко Олена Євгенівна.
   Після перегляду фільму відбулося його обговорення з глядачами, які змогли поділитися своїми враженнями та поспілкуватися на болючі теми, адже війна на Сході України триває й сьогодні … 

   Методист відділу українознавства       Олена Козаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...