понеділок, 30 вересня 2019 р.


На ХХХ-й Вінницькій Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції вивчали роль революції 1917-1921 років як визначального етапу українського державотворення

26 вересня, у конференц-залі Вінницького державного педагогічного університету      ім. М. Коцюбинського відбулася ювілейна ХХХ  Вінницька Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція, присвячена 100-річчю Української революції 1917-1921 років «Вінниччина: Минуле та сьогодення краєзнавчі дослідження».
Конференція, організована факультетом історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, стала можливою за підтримки облдержадміністрації, зокрема, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, Державного архіву області, обласного краєзнавчого музею, Комунального підприємства «Центр історії Вінниці», відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти.
На початку конференції для студентів факультету історії, права і публічного управління педагогічного університету відбувся «Урок реконструкція «Незламне військо першої республіки: Армія УНР 1917-1921 років», під час якого студенти  спілкувалися із істориками, дослідниками української незалежності, а учасники наукового товариства «Комунальне підприємство  «Центр історії Вінниці» демонстрували нашим юнакам військову техніку тих часів, польові однострої та зброю, якою тодішні вояки боронили українську незалежність.

«Дослідження своєї історії є надзвичайно важливим для кожного народу, як позитивних, так і негативних  її сторінок. Сьогодні,важливо говорити не лише про спадщину Української революції 1917-1921 років, але й про її жорстокі уроки.  Революція 1917-1921 років стала визначальним етапом українського державотворення. Український народ уперше у новітній історії створив демократичну незалежну державу, утвердив себе як політичну націю. Сьогодні пам'ять про українську революцію є одним із важливих чинників консолідації суспільства. Тому обласна державна адміністрація сприяє проведенню дослідницької, популяризаторської та меморіальної роботи для відновлення і збереження національної пам’яті про події Української революції, та її учасників на Вінниччині»зазначили учасники конференції, в тому числі завідувач відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти Володимир Лазаренко.
Доповідачі в стислій та популярній формі розповіли студентам про події Української революції 1917-1921 років на Вінниччині – процеси державотворчого будівництва, творення української політичної нації, відродження науки, освіти, культури та духовності.



Окрім того було презентовано фільм підготовлений викладачами факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського «Національна революція 1917-1921 років на теренах Поділля».



Завідувач відділу українознавства        Володимир Лазаренко  

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...