неділя, 23 серпня 2020 р.

Вшанування  пам'яті  українців-подолян!
 
  В урочищі «Дубки», неподалік селища Літин, що на Вінниччині, відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку жертвам більшовицького терору.
 
  В урочищі «Дубки», що межує з південною околицею Літина (в народі ця місцина відома як Літинські Ярки), вже майже 100 років знаходиться могила жертв «червоного терору». 
  За переказами очевидців, восени 1922 року, каральним загоном «опертрійки» тут було страчено 80 заручників – мирних літинських міщан, які були захоронені у цій могилі.
  Захід розпочався з виконання Державного Гімну України та урочистим підняттям Державного Прапора.
 
Почесну місію відкрити пам’ятний знак здійснили громадські активісти Любов Чекотун та Дмитро Колісник. Опісля, це місце було освячене отцями УПЦ. 
  Від академії неперервної освіти представником та гостем виступив начальник відділу українознавства Лазаренко В.І. 

   На відкритті були присутні свідомі жителі Літина, волонтери, представники громадських організацій, місцевого самоврядування та делегації з Вінниці.
   - Про цю могилу мені ще в дитинстві розповідав батько. Тут було вбито і закопано разом з іншими, двоє наших сусідів. І я, знаючи цю історію, не міг залишатися осторонь проблеми занедбаності цього трагічного місця. Тому було прийнято рішення про відновлення історичної справедливості та встановлення пам’ятного знаку із подальшим дослідженням імен закатованих літинчан, які спочивають на цьому місці, - розповідає ініціатор встановлення пам’ятного знаку Дмитро Григорович Колісник.
   Пам’ятний знак встановили за рахунок коштів місцевих підприємців та небайдужих літинчан.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...