вівторок, 25 серпня 2020 р.

 Відкриття меморіальної дошки отаману УНР, генерал-хорунжому УПА - Івану Трейку!
   Вперше на Вінниччині вшановано отамана УНР і генерала УПА на офіційному рівні! Для нашого краю і усіх нас це важлива подія.  В його рідному селі Старостинці Погребищенського району було урочисто відкрито меморіальну дошку сьогодні 24 серпня 2020 року, символічно на День незалежності України, присвячену Іванові Трейку.
 Ініціатива та довгих шлях здійснення цього задуму належить депутату Вінницької обласної Ради - Володимиру Барцьосю.
  Відкриття меморіальної дошки стало можливим завдяки фінансуванню Старостинецької сільської ради та коштів меценатів. Захід організовано за підтримки Погребищенської райдержадміністрації та районної ради, Старостинецької сільської ради та Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат».

   Представниками з Академії неперервної освіти були: начальник відділу українознавства - Володимир Лазаренко та Ніна Бегас - методист відділу українознавства, ведуча заходу та організатор вокального ансамблю "Оберіг", який відкривав урочистості повстанськими піснями у власних обробках.

  Ця подія об'єднала багатьох наших земляків, однодумців. З вітальним словом виступили Старостинецький сільський голова Юрій Філіповський, родич героя – Іван Мазуркевич, голова Погребищенської районної ради Сергій Волинський, Погребищенський міський голова Анатолій Білик, керівник ГО «Спілка учасників АТО Погребищенського району» Микола Маценко, депутат Погребищенської районної ради родом з Старостинців Сергій Скарбовійчук, а також мешканка села, активістка,  журналістка Зоя Загородня й керівник відділу національно-патріотичного виховання Вінницького обласного молодіжного центру  «Квадрат» Андрій Мельничук. 
 


Також взяли участь в урочистостях в Старостинцях учасники ГО «Молода Подільська Січ», ГО «Оберіг», студенти Вінницького національного технічного університету, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Вінницького торговельно-економічного університету, відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти, учасники рою імені Івана Трейка з Погребищенської ЗОШ №2, краєзнавці навчально-виховного комплексу-гімназії №2 м. Гнівані, представники Тульчинського коледжу культури і мистецтв імені М. Леонтовича, учасниця школи Бойового Гопака імені гетьмана Івана Кулаги Маргарита Кравчук з смт. Турбів Липовецького району продемонструвала навички українського бойового мистецтва.
Цього ж дня активна молодь сусіднього села Гопчиці провела велопробіг на чолі із сільським головою Романом Прилуцьким за маршрутом Гопчиця-Погребище-Старостинці-Гопчиця, який був присвячений повстанському отаману УНР і генералу-хорунжому УПА Івану Трейку та з нагоди 29-ї річниці незалежності України.



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...