вівторок, 15 вересня 2020 р.

 Виставка «ВИГНАННЯ.  До 76-х роковин початку депортації українців"


На виконання обласної програми національно-патріотичного виховання до 76-х роковин початку масової депортації українців у  Вінниці презентували виставку Українського інституту національної пам’яті.

15 вересня 2020 року, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат», відбулося відкриття виставки «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців». Презентував виставку начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, к.і.н. Богдан Галайко. У відкритті виставки взяв участь директор ВОМЦ «Квадрат» Сергій Шмігленко, науковці, представники активної громадськості та ЗМІ, завідувач відділу українознавства КВНЗ "ВАНО" Володимир Лазаренко.




У 2018 році Верховна Рада України встановила другу неділю вересня офіційним днем пам’яті про насильницькі депортації українців в 1944-1951 роках.
«Внаслідок переселень і депортацій у 1944–1952 роках рідних домівок було позбавлено близько 750 тисяч українців Холмщини, Надсяння, Підляшшя, Західної Бойківщини та Лемківщини. З батьківських земель їх примусово депортували у західні та південно-східні області УРСР та вглиб Польщі. Як наслідок цього, українці Закерзоння під дією репресивних методів опинились у інших етнічних регіонах України, які були окуповані совєтським тоталітарним режимом. І сьогодні, аналізуючи жахливі сторінки минулого, ми повинні пам’ятати, яку ціну заплатило українство через політичні амбіції совєтського та польського комуністичних режимів» - підкреслив у своєму виступі начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.
Одним із підсумків Другої світової війни стало встановлення нових державних кордонів в Європі, зокрема між СРСР і Польщею.
🔍
Виставка «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців» складається із 18 банерних стендів на яких у фотографіях, документах, картах та діаграмах представлена історія найзахідніших частин українського світу: Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини, які ще називають Закерзонням, розповідається про передумови, хід та наслідки депортації українців з етнічних земель у 1944-1951 рр.
Виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Інститутів народознавства та українознавства ім. Івана Крип’якевича Національної академії наук України, Інституту історії церкви Українського католицького університету, Історико-краєзнавчого музею м. Винники та Світової федерації українських лемківських організацій.
📎
Довідково:
У 1944 – 1951 роках комуністичними режимами СРСР та Польщі з рідних домівок було вигнано понад 700 тисяч українців, було знищено цілий пласт української культури.
9 вересня 1944 року УРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням», внаслідок якої близько 700 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини були примусово виселені зі своїх домівок.
✅
Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті про примусове виселення українців у 1944-1951 роках можна переглянути за посиланням https://bit.ly/33tpkVT
✅
Ролик Українського інституту національної пам’яті до 75-ліття початку примусової депортації українців із етнічних земель за посиланням https://bit.ly/35EmCzM
Організатори виставки у Вінниці:
Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті
УІНП. Центр
спільно з Вінницьким обласним молодіжним центром «Квадрат»
Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат"
.
Фото: Олексій Серветнік

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...