пʼятниця, 26 березня 2021 р.

 Україна починається з тебе: у Жмеринці вшанували пам’ять борця за незалежність В’ячеслава Чорновола


«Він приїздив до Жмеринки двічі – у 94-му та 98-му, за рік до своєї загибелі. Виступав у Будинку культури та науки та розповідав справжню українську історію. В’ячеслав Чорновіл – борець за незалежність України, який у цій боротьбі втратив найцінніше – своє життя», – саме такими словами згадували жмеринчани сьогодні, 25 березня, справжнього патріота, голову Народного Руху В’ячеслава Чорновола.

З нагоди 22-ї річниці смерті присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять героя, поклали квіти до меморіальної дошки та згадували приємними словами візити В’ячеслава Чорновола до Жмеринки.

До вшанувань долучилися методист відділу українознавства "Вінницької академії безперервної освіти"  Козаченко Олена зі своїми посестрами з Вінницького підрозділу ГО "Яворина".





«Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі», – так говорив український публіцист, дисидент, Герой України В’ячеслав Чорновіл.

 2018 році на фасаді Будинку культури та техніки представники Жмеринської організації Народного Руху України відкрили меморіальну дошку з зображенням та словами Героя.

Ввечері 25.03. о 19.00 відбулася прем'єра документального фільму " Той, хто пробудив Кам'яну державу" , присвяченого В'ячеславу Чорноволу, який презентував на платформі ZOOM Вінницький молодіжний центр "Квадрат". Фільм про життя В'ячеслава Чорновола "Той, хто пробудив Кам'яну державу" знято в Україні як художньо-документальний фільм про життя і діяльність відомого українського політика і громадського діяча, лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола.




Присутні не стримували емоцій , які переповнювали всіх глядачів під час трансляції фільму , розуміючи якою могла би бути зараз Україна, якби країною керувала людина, для якої Україна понад УСЕ! По завершенню фільму всі присутні обговорили ситуацію навколо трагічної загибелі В'ячеслава Чорновола, а також несподіване закриття справи щодо його загибелі в буремні часи Революції Гідності 21 січня 2014 року, яке залишилося непоміченим на тлі тогочасних подій.






Фільм можна переглянути на каналі Youtube за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=GCtUzkNVgtI

10 пророчих та мудрих висловів В’ячеслава Чорновола


В’ячеслав Чорновіл (24 грудня 1937 — 25 березня 1999) — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР.

Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років. Герой України.

Його бачення майбутнього України значно випереджало погляди сучасників, що усіма силами намагалися консервувати застарілу та неефективну радянську систему, плоди діяльності якої ми пожинаємо сьогодні.

Ще у 1990-х він передбачав смертельну небезпеку зі сторони “північного сусіда”, який ховався за маскою “дружби” та “братерства”, а насправді вичікував моменту, щоб завдати підступного удару.









Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...