четвер, 20 травня 2021 р.

 «На шляху до української державності»

 

19 травня, до відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років, працівники сектору журнальної періодики провели інформаційну онлайн-годину «На шляху до української державності» для студентів юридичного та технологічного відділень Технологічно-промислового фахового коледжу Вінницького національного аграрного університету.




У заході взяв участь Лазаренко Володимир Іванович, завідувач відділу українознавства Комунального закладу вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти».

Українська революція 1917–1921 – суспільно-політичне явище історії України модерного часу, яке стало логічним завершенням розвитку українського національно-визвольного руху ХІХ ст. і водночас визначило характер перебігу історії України ХХ ст., зокрема розвиток українського націоналізму, національної самосвідомості та державотворення, пришвидшило процес формування нації, привело до відновлення української держави.

Хоча українська державність упродовж революції не змогла себе ствердити, це ще не дає підстав вести мову про повну поразку, а тим більше катастрофу. Революція справила потужний мобілізаційний вплив на українські національні сили, сприяла консолідації нації, зростанню її етнічної та політичної самосвідомості. Вона остаточно ліквідувала той ганебний статус, який мали українці в царській Росії, і змусила більшовиків піти на значні поступки українцям, забезпечивши їм певні пільги в культурно-національному розвитку та проголошення УРСР, а згодом і союзної держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...