середа, 12 травня 2021 р.

 Цікаві сторінки української культури

Соратник Петлюри,

який прославив гопак на весь світ 


Хореограф із Черкащини Василь Авраменко зробив український народний танець популярним у всьому світі. Виступом танцівника насолоджувався президент США, а найвідоміший американський театр аплодував українцеві стоячи. Авраменко збирав гроші на перший український звуковий фільм і екранізував дві великі українські постановки.

Цього могло б не бути, якби не зустріч із Симоном Петлюрою.


Пік слави у Нью-Йорку



1931 рік. Нью-Йорк. Один із найвідоміших у світі театрів – Metropolitan Opera. Багатотисячна публіка  після запального гопака аплодувала стоячи. У залі були не лише етнічні українці, які прийшли подивитися на виступ земляків, а й численні глядачі-американці. Вони вперше бачили український танець, але також не приховували свого захвату.

На сцену під бурхливі оплески вийшов хореограф Василь Авраменко. Він святкував 10-ліття творчої кар’єри, а водночас і особистий ювілей – 35 років. Хоч Авраменко був ще молодим, а вже здобув світову славу й об’їздив із гастролями з десяток країн.

– На концерті публіка сама танцювала, – розповідає директорка Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника Парасковія Степенькіна, землячка Василя Авраменка.

Він народився за 16 кілометрів від Корсуня, у Стеблові. У цьому ж селі з’явився на світ Іван Нечуй-Левицький.

Зі слів директорки музею, під час концерту Авраменко виконував танець "Гонта".

– Василь був одночасно і балетмейстером, і режисером дійства. Можна сказати, що це був пік його кар’єри. Про цей концерт писало багато газет, – розповідає пані Степенькіна. Далі цитує одну з публікацій:

"Авраменко – людина виняткової особливості й високих талантів. Можливо, і геній. Йому тільки 35 років, а ось тепер як творець українського національного балету він став ідолом української еміграції в Америці"

Василя Авраменка називають "батьком українського танцю". Він зумів подати народну хореографію як окремий сучасний жанр мистецтва. А до великої сцени йшов крізь кров і піт: виростав сиротою, працював на шахті, їздив на заробітки до Росії, воював на фронті.

Більш розгорнуту інформацію дивіться за посиланням:

https://localhistory.org.ua/texts/statti/soratnik-petliuri-iakii-proslaviv-gopak-na-ves-svit/?fbclid=IwAR3WeFtrsm2u5zQ5FbQDRv7P7n6dr5R0AXoF-pemZ5KlFGmZQMM_TF6QSJk

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...