понеділок, 6 вересня 2021 р.

Вінниччина вшанувала загиблих Героїв АТО/

ООС у День пам’яті захисників України





29 серпня, після Всеукраїнської хвилини мовчання, відбулось покладання квітів та гірлянд до пам’ятного знаку «Небесній Сотні та загиблим Героям АТО/ООС», мультимедійної стели пам’яті на Європейській площі міста Вінниця.

У поминальних заходах взяли участь Перший заступник Голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, заступник Вінницького міського голови Галина Якубович, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськість. Серед присутніх, які вшанували Героїв російсько-української війни, була методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олена Козаченко, яка висловила слова вдячності, поваги та пошани матерям Героїв України, які віддали життя за Україну.





Співорганізатор поминальних заходів – громадська організація «Єдина родина Вінниччини», що об’єднує родини загиблих захисників України.

«Надзвичайно важливим сьогодні є збереження пам’яті про загиблих вінничан – учасників АТО/ООС. Це потрібно в першу чергу живим: пам’ятати тих, хто віддав найдорожче заради збереження мирного життя для нас. Щиро дякую усім, хто долучився до організації такого заходу, а молодому поколінню хочу побажати: жити гідно та завжди цінувати те, що маєте, не марнувати свого життя та завжди пам’ятати про ціну свободи», – зазначила під час свого виступу голова організації Світлана Корнелюк.

Для присутніх прозвучала пісня «Герої не вмирають» у виконанні солістів оркестру «Крила України» Центру Військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України Дмитра Кукурузяка та Руслани Тулякової.

Цей день – данина пам’яті за нашими славними синами, які в різні часи, а особливо – в період російської агресії на сході України поклали свої життя за нашу свободу і мирне співіснування. І наш вічний борг перед ними – це данина пам’яті цим мужнім воїнам, яких виховала рідна земля, рідна родина!

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 2019 року № 621/2019, щороку 29 серпня в країні відзначається «День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України». Приурочений він до періоду найбільших втрат сучасного українського війська – дня виходу з «Іловайського котла» 29 серпня 2014 року.

29 серпня на вшанування пам’яті загиблих українських воїнів в рамках поминальних заходів відбулося делеговане покладання гірлянд до пам’ятного знаку медикам, які загинули під час проведення АТО/ООС на Сході України – «Медикам-Захисникам», що знаходиться на території Вінницького медичного коледжу імені академіка Заболотного, пам’ятного знаку загиблим льотчикам «Не повернулися з польоту» на території Музею Повітряних Сил Штабу ПС Збройних сил України, пам’ятника на честь Героїв Небесної Сотні «Дерево свободи» на Майдані Небесної Сотні та пам’ятника загиблим правоохоронцям у Центральному міському парку імені Леонтовича.

Всі заходи спрямовані на впровадження нових традицій по вшануванню пам’яті загиблих воїнів – захисників України, і сприятимуть єднанню української нації.




В кінотеатрі «Родина» зібралися члени родин загиблих воїнів, які декілька років тому об`єдналися у громадську організацію «Єдина родина Вінниччини», аби пропагувати в суспільстві ідеї вшанування пам’яті своїх дітей – українських воїнів, які віддали своє життя в російсько-українській війні. Відбулась презентація фільму-нарису «Забути заборонено! Пам’ятати!», основний сенс якого – формування та збереження національної пам’яті про наших воїнів, земляках, що загинули на цій війні.

По перегляду фільму учасники поминальних заходів направилися до Свято-Преображенського Храму ПЦУ, де відбувся молебень за загиблими українських воїнах, що народилися і виросли на Вінниччині. Службу здійснив Митрополит Вінницький і Барський Православної церкви України, член Священного Синоду Симеон. Під час молебня було озвучено імена всіх воїнів з Вінницької області, які полягли на полях битви за свободу і незалежність України.

Кінцеві пункти відвідин – найбільш сумні і болючі… Це місця останнього спочинку загиблих українських захисників. На жаль, з кожним роком їх тільки більшає. Учасники заходів, батьки, родичі наших земляків відвідали «Алеї Героїв» на усіх кладовищах Вінниці та прилеглих територіальних громад, де поховані наші воїни. На усіх могилах захисників України встановлено квіткові поминальні композиції та зменшені копії державного прапора України.




Ми маємо пам’ятати... Ми маємо дякувати за наше мирне небо, за наше спокійне життя. Ми маємо шанувати наших земляків, наших славних братів і сестер, які своєю жертовністю рятували наш світ.



Вічна пам’ять Героям! Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...