понеділок, 11 жовтня 2021 р.

 

Перший у світі пам’ятник Любомиру Гузару освятили у Вінниці

      9 жовтня, біля храму Парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці було урочисто освячено перший в Україні та в світі  пам’ятник Верховному Архієпископу УГКЦ у 2001-2005 роках кардиналу Любомиру Гузару. На відкриття пам’ятника завітали мешканці та гості міста, журналісти, представники місцевої, обласної та центральної влади, численне духовенство, монахи, представники УІНП.Центр Богдан Галайко та Олексій Серветнік, представники КЗВО "ВАБО" відділу українознавства Володимир Лазаренко та Олена Козаченко, представники бібліотеки імені Тімірязєва.



 Церемонію відкриття пам‘ятника розпочали семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії виконанням пісні «Батьку мій, лебедю білий».

   В урочистостях відкриття пам’ятника взяв участь Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас, який вільно володіє українською мовою. У своєму виступі він зазначив, що у непрості часи відродження Церкви в Україні і української державності владика Любомир Гузар був моральним авторитетом не тільки для вірних Української Греко-Католицької Церкви, а й для всіх українців.  «Я завжди підкреслюю, — сказав Апостостольський Нунцій для CREDO, — що Україна, це країна де живуть православні, католики, вірні інших конфесій. Блаженніший Любомир Гузар був не тільки католиком, а й громадянином України, чий приклад гідний для наслідування кожною людиною, незалежно від віросповідання. Ми ж, як католики, можемо радіти, що Католицька Церква дала Україні і світові таку людину». Його Високопреосвященство також поділився з CREDO враженнями першого місяця перебування в Україні: «Найважливішою подією цього місяця було вручення вірчих грамот. Ця подія відбулась 1 жовтня і тепер я вже можу працювати на офіційному рівні. Україна — велика країна і щоб фізично ознайомитись з дійсністю Католицької Церкви в Україні, потрібен час. Але що я можу сказати вже зараз: в Україні я почуваю себе дуже добре. Як у себе на Батьківщині».    



     Ця подія завершила тиждень Блаженнішого Любомира Гузара, який проходив в місті. Ініціатива встановлення пам’ятника видатному синові українського народу належала греко-католицькій громаді м. Вінниця, що її очолює настоятель парафії Покрова Пресвятої Богородиці о. Григорій Рогацький.       

    «Я би дуже хотів, — сказав о. Григорій, — щоб сьогоднішня подія стала не завершенням праці по встановленню пам’ятника, а стартом, щоб ми по-справжньому жили живою спадщиною владики Любомира Гузара». Церемонії відкриття пам’ятника передувала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Проповідь під час Літургії проголосив єпископ Богдан Дзюрах.

     «Він (Любомир Гузар  — Прим. ред),  — сказав владика Богдан, — коли пішов на пенсію, не збудував собі печі для відпочинку. Він і після відходу до вічності продовжує служити Церкві і народу. І ця подія, якою вінчається тиждень пам’яті Блаженнішого Любомира тут, у Вінниці, є також частиною його церковного і громадянського служіння ». […] Вінниця була у серці Блаженнішого Любомира. І тому у серці Вінниці сьогодні постає пам’ятник йому. Для Блаженнішого Любомира Вінниця, про яку він чув, через особисту зустріч стала дійсністю, так і сьогодні, через відкриття і освячення цього пам’ятника, Блаженніший Любомир, про якого багато хто з мешканців цього міста без сумніву чув, ставатиме дійсністю. Ставатиме кимось реальним, близьким і завжди актуальним. Віднині під Покровом Пресвятої Богородиці він буде здійснювати своє служіння у цьому чудовому місті на Східному Поділлі».





     По закінченню Літургії Блаженніший Святослав Шевчук висловив подяку єпископам, священникам і всім, хто брали участь у відправі, особливо відзначивши владику Йосифа Міляна, який, за його словами, очолював усі заходи Тижня Любомира Гузара: покази фільму, круглі столи, презентації книжок тощо. Блаженніший Святослав вручив Патріарші грамоти настоятелю парафії Покрова Пресвятої Богородиці о. Григорію Рогацькому та авторам пам’ятника — скульпторам Олесю Сидороку і Борису Крилову, а також усім жертводавцям та помічникам. Під час урочистої церемонії відкриття пам’ятника Глава УГКЦ сказав: « Єдиним бажанням Блаженнішого Любомира Гузара було вказати людині на Бога, проповідувати Ісуса — справжнього Бога і справжню Людину, в Ім’я якого він служив. Сьогодні у Вінниці на різних перехрестях є дуже багато різних дороговказів, які показують, як доїхати до того чи іншого місця. Всі ці дороговкази показують як треба рухатись до того чи іншого місця на землі. Але сьогодні тут, поруч людного перехрестя, постав ще один дороговказ, який вказує дорогу до Неба».    

    Символічний жест зняття покривала з пам’ятника зробили семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, після чого Блаженніший Святослав окропив пам’ятник свяченою водою. Зібрані на урочистості змогли почути аудіозапис однієї з останніх проповідей Блаженнішого Любомира.    

     «Постать Любомира Гузара, — сказав заступник голови Вінницької облради пан Ігор Івасюк, — це зразок любові до людей, жертовності, патріотизму, честі гідності. Мені, як вінничанину, дуже приємно, що саме в нашому чудовому місті відкривається цей пам’ятник. Хочу подякувати всім причетним до цієї події, тому що вважаю, що це буде ще одне “серце” нашого міста». Заступник міського голови пані Галина Якубович від імені територіальної громади Вінниці висловила подяку греко-католицькій релігійній громаді за ініціативу будівництва пам’ятника Любомиру Гузару і запевнила, що подібні ініціативи завжди знаходитимуть підтримку міської влади.     



     Вдячність Апостольському Нунцію і Главі Української Греко-Католицької Церкви за те, що відвідали Вінницю, а керівникам міста за те, що не тільки підтримали ідею встановлення пам’ятника Блаженнішому Любомиру, але й доклали певних зусиль для її реалізації, висловив начальник управління у справах національностей і релігії Вінницької ОДА пан Ігор Салецький.  Керівник відділу з питань релігій Кабінету міністрів України пан Андрій Юраш зачитав вітальний лист прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

         Напередодні відкриття пам'ятника Блаженнішому Любомиру Гузару відбулася зустріч Блаженнішого Святослава Шевчука з місцевою та обласною владою, яка пообіцяла надати ім'я Блаженнішого Любомира скверу, який знаходиться перед храмом Покрова Пресвятої Богородиці. 

     Всі заходи та церемонію відкриття можна переглянути на ютуб-каналі або на сторінці у фейсбуці Покрова Пресвятої Богородиці. 

Джерело: CREDO: https://credo.pro/2021/10/302025?fbclid=IwAR02PAYHQlF49D0bcjSujiq9VxZrkaYk11cghXOpDalt-8bhoynk1l2KLXA

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...