понеділок, 8 листопада 2021 р.




Понад 400 років заборон, переслідувань, анафем та тюрем. Розселення українців для полонізації та русифікації. Розстріли за мову, вивезення у табори… Це наша історія. Намагання переконати, що «мова не має значення» - це наша реальність…
Іноді буває дуже боляче читати новини. Ще не затягнулася рана після того, як у 2019 році за мову вбили донеччанина Артема Мирошниченка. А вже зовсім на днях за розмову українською убили 26-річного Миколу Балабатька! І це на 30 році Незалежності!
Тож коли вам говорять, що «мова не має значення» - це брехня. Бо українці і зараз, кожного Божого дня, повинні відвойовувати найменший дюйм своєї України: землі, ідентичності, мови…
Бо мова має значення. Шануймо її.
З Днем української писемності та мови! 🇺🇦


Всеукраїнський фестиваль

 «Гальчевський фест»



6-7 листопада на Літинщині відбувся Всеукраїнський фестиваль «Гальчевський фест». У фестивалі взяли участь представники Міністерства молоді та спорту України, Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», Літинської селищної ради, заступник директора Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат», заступник Голови Ради у Координаційній раді національно-патріотичного виховання при Вінницькій ОДА Андрій Мельничук, керівник Центрального територіального відділу УІНП, кандидат історичних наук Богдан Галайко, експерт з питань національно-патріотичного виховання ТСО України Микола Ляхович, дитяча письменниця, борець за українську мову Лариса Ніцой, відомі кобзарі та лірники – Святослав Силенко, Андрій Лящук, Тарас Компаніченко, Сергій Волченков, координатор Майдану з міста Києва часів Революції Гідності - Володимир Гонський, методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олена Козаченко, представники ГО, місцеві мешканці.




Фестиваль розпочався Богослужінням у Храмі Святого Миколая ПЦУ у Дмитрієвську поминальну суботу, великою панахидою за упокоєння воїнів, які віддали своє життя за Україну, мирних жителів, що загинули від нашестя чужинців.

Фестиваль супроводжувався різноманітними виставками:

• майстерня народно-прикладного мистецтва «Орнаменти» Подільського народного університету Культури;

• кращі традиції української кухні;

• виставка національно-патріотичної літератури;

• експозиція світлин та експонатів, воїнів, учасників російсько-української війні від Літинського краєзнавчого музею ім. У. Кармалюка.

Хода до могили захисників УНР, юнаків-новобранців Чорноморської дивізії. Молебень та літія, виступи кобзарів та лірників на Могилі воїнів УНР –" Літинські Крути".

Історичний диспут за участі істориків та краєзнавців: Яків Гальчевський – борець за Незалежність України. Презентація видань НАЦ УССД: Юрій Олійник – аналітик-міжнародник, експерт Українських студій стратегічних досліджень,





У концерті виступили:

Фольклорний гурт «Джерело» керівник – Оксана Моторна; Фольклорний гурт «Горлиця», керівник – Олена Киреєва; Народний вокальний ансамбль «Калина», керівник – Олексій Гончарук; Вокальний ансамбль «Веселий курінь», керівник – Олексій Гончарук; Вокальний ансамбль «Ладоцвіт», керівник – Володимир Комчар; Ансамбль пісні «Ладозвін», художній керівник Ігор Шуберт; Неля Франчук та Грицько Лук’яненко, Володимир Гонський, Рутенія, Олександр Клец, Тарас Компаніченко, ТаРута.

Другий день фестивалю розпочався  Молебнем до Пресвятої Богородиці біля пам’ятного знаку Якову Гальчевському. Виступ славетного кобзаря Святослава Силенка з піснею про Орла -Якова Гальчевського.

Висаджування дубової алеї, відкриття меморіальних дошок на честь полковника Армії УНР, командувача Подільською повстанчою групою та усіма повстанчими силами Правобережної України Якова Орла-Гальчевського та його козаків у гімназії с. Малинівка, коротке віче. Висадивши дубову алею, учасники фестивалю заспівали славень України «Ще не вмерла України…». Володимир Гонський, координатор Майдану з Києва часів Революції Гідності, запропонував підтримати молодіжний флешмоб і всі присутні виконали повстанську пісню «Батько - наш Бандера, Україна – мати!»





Зустріч та презентація видань письменниці Лариси Ніцой, її яскрава лекція про українську мову та її одвічну боротьбу за своє існування.

Виступи істориків, бардів, кобзарів та лірників можна переглянути у фейсбуці на сторінці «Гальчевський фест-2021». Більше відео на сторінці у фейсбуці експерта з питань національно-патріотичного виховання ТСО Миколи Ляховича.





Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...