вівторок, 6 вересня 2022 р.

 

КРУГЛИЙ СТІЛ ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ

"Конституція України в контексті сучасності"



28 червня 2022 року, до Дня Конституції України, у приміщенні Вінницької обласної організації ветеранів України відбулося засідання круглого столу на тему "Конституція України в контексті сучасності".

Під час спілкування були обговорені питання історії українського державотворення, конституціоналізму на теренах України, конституційні механізми захисту прав та свобод людини в період  воєнного  часу в Україні.

Участь у заході взяли представники обласної ветеранської організації та інших громадських організацій Вінниччини, науковці, юристи, бібліотекарі, освітяни та ЗМІ.

Серед співорганізаторів заходу КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», від якої брали участь та виступили завідувач кафедри, професор Олексій  Струкевич, завідувач відділу українознавства Володимир Лазаренко та методист відділу українознавства Олена Козаченко. У своїх виступах вони акцентували увагу на історичних аспектах творення Основного закону України, функціонуванні Конституції України у період повномасштабної агресії Росії  проти нашої держави, необхідності проведення реформ в Україні як кандидата у члени Євросоюзу.

Співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветник наголосив на історичних підвалинах розвитку конституціоналізму в Україні, ознайомив учасників з напрацюваннями Інституту - тематичними матеріалами до Дня Конституції України, спогадами учасників прийняття Основного закону та презентував брошуру "Українська дипломатія 1917-1926 рр.".

"Історичні підвалини розвитку конституціоналізму в Україні сягають багатовікової історії. Конституція України постала не на порожньому місці. Біля її витоків – “Руська правда”, “Литовські статути”, акти періоду Гетьманщини – правові акти конституційного характеру, що ставили Україну в один ряд з іншими європейськими країнами.

Український конституціоналізм інколи випереджав європейський.  Яскравим зразком цього є Конституція Пилипа Орлика 1710 року, яка вперше у світовій історії розділила владу на законодавчу, виконавчу та судову.

 У період Української революції 1917–1921 років конституційний процес розпочався відразу після проголошення Першого Універсалу Центральної Ради. 29 квітня 1918 року.  Мала Рада схвалила “Статут про державний устрій, права і вольності УНР”. згідно з яким УНР проголошувалася суверенною державою, “самостійною і ні від кого незалежною".

Ці конкретні історичні факти, яскраво свідчать про багатовіковий період розвитку конституційного процесу в Україні, активно розвінчуючи ворожі російські міфи про відсутність українського державотворення протягом століть та власне існування Української держави." – зауважували виступаючі.

 Голова спілки юристів Вінниччини Олексій Гончар наголосив на необхідності юридичного всеобучу і особливо на теренах дотримання  прав та свобод громадян  діяльності аграрного комплексу краю.


Учасники засідання прийняли відповідне звернення до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів  Вінниччини щодо необхідності поліпшення їх діяльності з дотримання  Основного  закону України. 28 червня 2022 року, до Дня Конституції України, у приміщенні Вінницької обласної організації ветеранів України відбулося засідання "Конституція України в контексті сучасності".


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...