середа, 18 січня 2023 р.


 

В Україні 16 січня відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Як повідомляє Укрінформ, Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту було встановлено з ініціативи українських воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт.

Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски протягом цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

В обороні аеропорту також брали участь волонтери і медики.

За стійкість і незламність українських захисників назвали "кіборгами". Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

У період з 18 до 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами термінала ДАП загинуло 58 "кіборгів", тож 21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, відстоюючи малесенький клаптик української землі. 

Не витримував бетон, плавився метал, але українські воїни тримали оборону. Ними захоплювався увесь світ, за них молилася вся Україна.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого - посмертно.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року "кіборги" знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

У День пам'яті захисників ДАПу керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зазначив у Телеграмі: "Люди вистояли, не витримав бетон. Нація незламних. Саме тому ми переможемо".

Своєю чергою уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець зауважив: «Незламні воїни, які вистояли, але не вистояв бетон. Непереможні. Сильні. Сміливі. Наші герої! Пам’ятаємо. Помстимося і переможемо».


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...