вівторок, 24 січня 2023 р.

 

До Дня Соборності України, у стінах Харківського національного університету Міністерства внутрішніх справ, який тимчасово розміщується у м. Вінниці експонується виставка Українського інституту національної пам'яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

20 січня завідувач відділу українознавства КЗВО «ВАБО» Володимир Лазаренко згадав у своєму виступі перед студентами Харківського національного університету МВС дві рівнозначні за вагомістю події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель.

105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Цей факт руйнує твердження російської пропаганди, ніби-то Української держави не існувало, її вигадали більшовики.

А проголошення соборності УНР і ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки) 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання в одній державі українських земель, які до цього були розділені кордонами тогочасних імперій.

У виступі зазначено перебіг подій Української революції 1917-1921 років у різних регіонах, а також українському національному руху цієї доби за межами України.


Разом із студентами завідувач відділу українознавства КЗВО «ВАБО» Володимир Лазаренко відвідав виставку, яка складається з 14 тематичних банерів, кожен з яких присвячений окремому регіону України або ареалу діяльності українського національного руху. Зокрема, йдеться про Київщину, Волинь, Поділля, Слобожанщину, Галичину, Крим тощо. Обраний авторами підхід дозволив переконливо продемонструвати, що революційні події сто років тому мали загальноукраїнський характер: на сході і заході, півночі та півдні – скрізь в Україні відбулося національне пробудження, почалося державотворення.

У роботі над створенням виставки взяли участь співробітники регіональних представництв Українського інституту національної пам’яті. Кожен з них запропонував важливі віхи та акценти для представлення подій Української революції у своєму краї.  Завдяки архівним, музейним та приватним колекціям, наданим у розпорядження авторів, виставка наповнилася унікальними фотографіями тієї доби.

Все буде Україна! Разом до ПЕРЕМОГИ!


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...