середа, 18 січня 2023 р.


Вчора, 18 січня, відійшов у вічність сотенний Української повстанської армії, Герой України Мирослав Симчич, відомий за псевдонімом «Кривонос».

Останні роки жив із дружиною у місті Коломиї Івано-Франківської області. Був почесним жителем міста. Громада встановила легендарному сотенному прижиттєвий пам’ятник.
5 січня 2023 року Мирослав Симчич відзначив 100-літній ювілей. У той день він передав президентові Володимиру Зеленському столітню шаблю – «як гідному послідовнику великих предків-борців за вільну державу», а також книги про історію УПА зі своїм підписом.
Мирослав Симчич народився 5 січня 1923 року на Івано-Франківщині. У 1941-му вступив у юнацтво ОУН, а з 1943 року боровся з нацистськими та згодом більшовицькими окупантами. Спершу в складі Української народної самооборони, а згодом – в Українській повстанській армії.
Найвідоміша звитяга «Кривоноса» – Рушірський бій під Космачем у 1945 році. Тоді сотня УПА під його командуванням у запеклому бою розгромила численний підрозділ НКВД. У тому протистоянні Симчич був поранений ворожою кулею.
З 1948 року до 1985-го (з перервою у п'ять років) Мирослав Симчич перебував у радянських таборах. Після звільнення жив під постійним міліцейським контролем у Запоріжжі. Повернутись на рідну Івано-Франківщину зміг тільки після відновлення незалежності України, в 1996 році. До самої смерті займався патріотичним вихованням молоді та підтримкою українських воїнів.
Детальніше про життя Мирослава Симчича ми розповідали до його століття:

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...