пʼятниця, 20 січня 2023 р.

 

Літературно-мистецький захід

«Василь Стус – постать, що єднає Україну»

(у рамках Обласних Стусівських читань, присвячених 85-й річниці від дня народження українського поета, Героя України Василя Семеновича Стуса (1938–1985))

 

Вже вкотре збирає нас поет, якого місія –
єднати людей. Василь Стус – висока постать,
що піднялася над малим часом, над мілинами часу…
Євген Сверстюк

19 січня 2023 року об 11.00 у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук ВОУНБ ім. В. Отамановського відбувся літературно-мистецький захід «Василь Стус – постать, що єднає Україну», присвячений 85-й річниці від дня народження українського поета-шістдесятника, перекладача, прозаїка, мислителя, літературознавця, правозахисника, дисидента і члена Української Гельсінської групи, борця за незалежність України у ХХ ст. Василя Семеновича Стуса. Захід відбудеться в рамках Стусівських читань, які традиційно проходять в обласній науковій бібліотеці понад три десятиліття – в січні (з нагоди дня народження) та у вересні (в день пам’яті видатного краянина). Цього року  вшанування життєвого подвигу В.Стуса співпало зі святом Водохрещення.

Ім’я великого українського поета і патріота рідної землі Василя Стуса ввійшло в нашу історію як важливий чинник національного пробудження й самоусвідомлення, стало символом духовної незламності й свободи українського народу.

Василь Стус боровся за національну ідентичність, за ідеали справедливості, свободи та добра, відкрито висловлював свою громадянську позицію щодо необхідності збереження й розвитку української культури і рідної мови. За що зазнав важких репресій з боку радянської влади –  його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в слідчих ізоляторах, карцерах, камерах-одиночках, мордовських таборах.

Василя Стуса закатували, але не перемогли. Він повернувся до народу своїм словом і своїми  творами, яких написав величезну кількість – це і вірші, і проза, і переклади українською мовою творів класиків світової літератури.

«То був чоловік, який говорив і писав за будь-яких обставин ясно, як перед Богом, і платив за це життям», – писав про нього Євген Сверстюк. Тому значення Василя Стуса більше, аніж талановитого поета. Він був і залишається «голосом сумління у світі розхитаних і розмитих понять честі, правди, порядності».

Смілива поезія Василя Стуса, його активна правозахисна діяльність та незламна громадянська позиція сьогодні, в умовах повномасштабної російської збройної агресії, як ніколи, актуальна українцям та набуває все більшої ваги. Стусове слово дає нам сили жити в цей важкий час та відстоювати свою правду на своїй землі. Адже ми так само, як Стус, віримо в Україну і нашу Перемогу. Наразі Василь Стус – це саме та постать, котра здатна об’єднати Україну.

Василь Стус живе серед нас своєю непохитністю ЛЮДИНИ, яка протистояла тоталітарному радянському режиму і вистояла, щоб ми могли залишатися українцями і бути справжніми патріотами своєї держави. Тож бережімо пам'ять про великого українця!

На літературно-мистецькому заході були присутні письменники Вінницької обласної та міської організацій Національної спілки письменників України, освітяни, науковці, викладачі та студенти Донецького національного університету ім. Василя Стуса, Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, завідувач відділу українознавства КЗВО «ВАБО» Володимир Лазаренко та методист відділу українознавства КЗВО «ВАБО» Олена Козаченко, поціновувачі Стусової поезії, журналісти, громадські діячі, представники Харківського юридичного університету МВС України, бібліотечні працівники.

Відкрила Стусівські читання та запалила свічку пам’яті Лариса Сеник, директор Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського.

З привітальним словом звернувся до присутніх та побажав усім перемоги  Дмитро Стус, письменник, літературознавець, редактор, кандидат філологічних наук, Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, син Василя Стуса

З теплими словами про Василя Стуса виступили: Віктор Крупка, поет, літературознавець, член Національної спілки письменників України, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури факультету філології й журналістики імені М. Стельмаха ВДПУ імені Михайла Коцюбинського; Валентина Сторожук, поетеса, заступник редактора журналу "Вінницький край"; Алла Боровська, вінницька поетеса; Лариса Сичко, письменниця, член НСПУ; Віталіна Регульська, шанувальниця творчості Василя Стуса; Галина Почверук, провідна наукова співробітниця Музею шістдесятництва; Маргарита Єгорченко, дослідниця творчості Василя Стуса; Тетяна Михайлова, наукова співробітниця Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України).


Відбулася презентація книги Ольги Пуніної «Людина без шкіри. Психотип Василя Стуса» (модератор – Олег Соловей, критик, літературознавець, поет, кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури Донецького національного університету імені Василя Стуса;

Декламування поезій Василя Стуса творчою молоддю: уривки з листів Василя Стуса до сина – Михайло Крисов, актор Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Миколи Садовського; декламування поезій студенткою Донецького національного університету імені Василя Стуса.


Музичні вітання: Народний молодіжний фольк-гурт «Рута-м'ята» (керівник Ірина Кашпрук) Вінницької обласної філармонії ім. М. Д. Леонтовича; Тетяна Скомаровська, співачка, бард, композитор;Вокальний ансамбль Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька» «The Best»(керівник Тетяна Баб'як)


Володимир Лазаренко у своєму виступі наголосив на

 пасіонарній  ролі життєвого шляху В.Стуса у формуванні

 української нації та збереженні її ідентичності. Він звернув

 увагу присутніх на необхідність виконання завдань Революції

 Гідності, назву якої визначив Юрій Сиротюк - член партії

 Всеукраїнського об’єднання "Свобода", який сьогодні виборює

 незалежність України у лавах НГУ у Бахмуті.



Експонування книжкових виставок з фондів ВОУНБ ім. В.

 Отамановського (до 85-річчя від дня народження В. Стуса): «Я

 прийду на Святвечір між люди…» (відділ краєзнавства),

 «Трагічний, величний і вічний Василь Стус» (сектор газетної

 періодики).


Захід завершився спільним фотографуванням його учасників.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...