неділя, 17 грудня 2017 р.

Анонс заходів відділу українознавства з нагоди 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола, Героя України, лауреата державної  премії  ім. Тараса Шевченка, гетьмана України, політвязня-шестидесятника, публіциста-політика, одного з фундаторів Української Гельсинської спілки, засновника та керівника Народного Руху України.

На виконання указу Президента України, розпорядження голови Вінницької обласної державної адміністрації, листа Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації щодо відзначення 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола  14 грудня в актовій залі КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» проведено науково-методичний семінар для учителів, що проходять курси підвищення кваліфікації, представників громадськості Вінниччини та засобів масової інформації.
Відділ українознавства організував захід, присвячений 80-річчю від дня народження В`ячеслава Чорновола – українського політика, публіциста, провідника українського національно - демократичного руху кінця 80-х- поч. 90р. Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису "Український вісник". Член Української Гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду». Перебував у мордовських  таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років. Народний депутат України з березня 1990 р.

  Кандидат у Президенти України на виборах 1991 року  (2 місце, 7 420 727 голосів або 23,27 %).  З жовтня 1991 — Гетьман українського козацтва. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.
   Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. 
  Головною метою заходу було привернення уваги та надання науково-методиних матеріалів учителям, представникам громадськості та ЗМІ Вінниччини про життєвий, творчий та політичний шлях В’ячеслава Чорновола, як звитяжного  борця за незалежність України та утвердження демократії і державотворчих процесів в Україні.
Модератор - Володимир Іванович Лазаренко - завідувач відділом українознавства КВНЗ «ВАНО».












      

Були запрошені відомі діячі – Струкевич Олексій Карпович – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри філології та гуманітарних наук.
      Яворська Олена Григорівна - довірена особа В’ячеслава  Чорновола  під час президентських виборів в Україні  1991 року, старший викладач  кафедри біології Донецького Національного університету.

     Анцибор Анатолій Іванович - довірена особа В’ячеслава Чорновола під час президентських виборів в Україні 1991 року, завідувач кафедри психолого-педагогічної освіти, доцент  КВНЗ»ВАНО».
       Палій Валерій Максимович – один із фундаторів  утворення обласної організації  НРУ, адвокат.
Рудик Микола Володимирович - учасник Революції Гідності, переможець параолімпійських ігор з марафонського бігу у Вашингтоні США «Ігри нескорених» у 2017 року.
       Бандурист Дмитро Галіздра з Вінницького училища культури та мистецтв ім. М.Леонтовича з піснею у обробці Володимира Нечепи  «По садочку ходжу», яку любив слухати Вячеслав  Чорновіл.

     Захід було завершено переглядом хроніко-документального кінофільму про життєвий,  творчий та політичний  шлях В’ячеслава Чорновола з серії «Невідома Україна»-«Великі українці».



Завідувач відділу українознавства      Володимир Лазаренко

                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...