середа, 19 лютого 2020 р.


ГЕРОЇ НЕБЕСНОЇ СОТНІ ВІННИЧЧИНИ
    Пам`ятаємо усі буремні події революційної боротьби 2013-2014рр., на Майдані у Києві. Лютий місяць приніс багато янголів-Героїв Небесної Сотні, які у нерівній боротьбі віддали за Україну найцінніше - своє життя... Світла пам`ять усім Героям знаними і незнаними нами... Слід зазначити, що не всі Герої є визнаними, на жаль, на Майдані в той час загинуло більше людей.. Проте кількість замовчують і до сьогодні.                                    
                                       Максим Шимко
34 роки, козак 4-го редуту Майдану, учасник історичного реконструкторського клубу «Білий вовк», загинув на Майдані від кулі снайпера. 20 лютого. Учасник УНА- УНСО.

                               Леонід Полянський
38 років, , із Жмеринки, залізничник, кульове порання в груди 20 лютого. завжди був на Майдані у самих гарячих місцях із добрим щирим серцем, компанійський, завжди всім допомагав.

                                Валерій Брезденюк
50 років, із Жмеринки, підприємець, майстер творчості ебру –маловивчене мистецтво живих малюнків, він створив близько 500 картин. 18 лютого поранення. Був у самообороні Майдану. Снайпер влучив у спину з автомата калашникова.

                               Олександр Капінос
родом із Тернопільщини, (2007-2009рр жив у Вінниці, створив національно-патріотичну ГО «Сколоти») наш побратим. Загинув у 29 років, після пережитої операції 19 лютого.. куля влучила 18 лютого ввечері… Був господарем на своїй землі, вільним. «Коли я впаду, мою кров вип’є рідна земля, щоб виростити з неї траву для коня того, хто стане на моє місце» , — такий напис вибрав Сашко для пам’ятника Борцям за Волю і незалежність України, який разом з братом побудували в сусідньому селі Куликів. На Майдані входив до складу Волинської січі. 

                                        Оліх Роман
с. Гибалівка, Шаргородський р-н, Вінницька обл. – 26 років. Загинув на Майдані 15 лютого. Любив подорожі, тварин, особливо собак, родині не сказав, що їде на майдан.. залишився 4-хмісячний син, дружина і мама. – невизнаний Герой України.. 

                      Нечипорук Юрій Вікторович
м. Хмільник, 18 лютого викрадений на майдані та вбитий тітушками під Києвом, 20 ножових поранень. невизнаний Герой Небесної Сотні..
Відділом українознавства надано матеріали у загальноосвітні школи Вінниччини: ОТГ Гнівань, смт. Тиврів, школа-гімназія №17 м. Вінниці.
Також відбувся мітинг-вшанування на площі Героїв Небесної Сотні у Вінниці біля пам`ятного знаку.
Представники відділу українознавства відвідали виставку одного із Героїв Небесної Сотні Валерія Брезденюка зі Жмеринки, який загинув під час розстрілів на Майдані саме 18 лютого.
Виставка містить експозиції з 22 картин художника, а також близько 20 світлин, які мають стосунок до того чи іншого періоду його життя – від дитинства і до Революції Гідності. Вдова Героя, Ірина Брезденюк, долучила до експозиції приладдя, яке використовував Валерій для створення своїх малюнків та деякі інші особисті речі.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...