вівторок, 11 лютого 2020 р.

Собор Київської Архиєпархії УГКЦ на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви»

8 лютого 2020 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, відбулася V сесія Собору Київської Архиєпархії УГКЦ на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви». Собор розпочався святою Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав. 


Серед присутніх були представники духовенства, монашества, представники влади, миряни: вчителі, волонтери, воїни АТО, викладачі, методист відділу українознавства КВНЗ "ВАНО" Олена Козаченко. Головною проблемою, яку обговорювали на Соборі стало питання внутрішньої та зовнішньої міграції українців, збереження в таких умовах своєї мови, історії, культури, віри. 

В своїй промові Блаженніший Святослав згадав про ті часи, коли УГКЦ була під забороною та переслідувана на теренах СРСР, проте наші духовні наставники, такі як Андрей Шептицький, Йосип Сліпий  та їхні наступники зберегли нашу мову, культуру, історію та віру, об'єднавши українців по всьому світу та підтримували нашу церкву в підпіллі на теренах СРСР. 

Після виступів представників духовенства, миряни долучилися до нагальних питань, які постали перед українцями з початком російсько-української війни - адаптація переселенців у суспільстві, долучення їх до церкви; питання про допомогу адаптації українців за кордоном ; адаптація студенства ,яке переїхало на навчання з села до мегаполісу та багато інших питань. 


Рішення Собору було озвучене отцем Василем Чудійовичем, канцлером Київської Архиєпархії. Рішення Собору Київської Архиєпархієпархії буде передане на Патріарший Собор, який відбудеться у Львові 26-29 серпня 2020 року. 





ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...