середа, 21 жовтня 2020 р.

21 жовтня 1947 року розпочалася операція «Запад»


21 жовтня 1947 року – розпочалася операція «Запад», одна з наймасовіших короткотермінових сталінських депортацій цивільного населення Західної України з метою знищення «соціальної бази» українського визвольного руху. Виселенню підлягали за попередньо складеними списками члени родин повстанців та оунівців.

Проведення операції «Запад» готували в режимі цілковитої секретності. На місцях секретарі райкомів і начальники підрозділів МГБ дізналися про її проведення за 2-3 дні до початку, інші виконавці – в момент реалізації.
Здійснювали депортацію підрозділи МГБ та МВД УРСР – усього понад 70 тис. осіб. Виселенню підлягало населення Волинської, тодішньої Дрогобицької, Львівської, Рівненської, Станіславської, Тернопільської та Чернівецької областей.
Серед ночі оперативники вривалися до жител, силою заштовхували людей у вантажівки чи гужовий транспорт. Озброєні бійці внутрішніх військ оточували села і за списками виселяли родини повстанців. Дехто пробував тікати до лісу, але їх повертали назад радянські каральні війська.
Людей вивозили гужовим транспортом, оскільки випав сніг і машини застрягали. Шлях спецзагонам прокладала бронетехніка.
Людей звозили на відправні пункти, звідки потім транспортування відбувалося залізницею у вантажних вагонах.
Цих людей чекали каторжні роботи в копальнях та колгоспах Сибіру.
Про перебіг операції кожні шість годин доповідали міністру держбезпеки та міністру внутрішніх справ.
За час проведення операції «Захід», яка завершилася 26 жовтня 1947-го, за офіційними даними МДБ із західних областей України було депортовано понад 77 тис. людей (понад 26 тис. сімей).
Зображення: "Вивіз на Сибір" у 1947-му. З альбому Ніла Хасевича "Графіка в бункерах УПА", 1952. Фото: vse.rv.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...