середа, 21 жовтня 2020 р.

 21 жовтня відзначаємо 30 років з дня підняття Державного прапора України у Вінниці!

Городяни в останні роки існування СРСР не залишались осторонь національного руху в Україні. Політичні акції активістів руху за Незалежність неодноразово охоплювали вулиці міста. Апогеєм цих подій для Вінниці стало підняття синьо-жовтого національного прапора на площі Леніна (нині майдан Незалежності) 21 жовтня 1990 р.
🇺🇦
Жовто-блакитне полотнище, розмірами 6 на 3 метри, пошила вночі у власній квартирі вінничанка Лариса Петрівна Корнієнко – одна з місцевих лідерок Руху, відома громадська діячка, поетеса. Блакитну ділянку викроїла із шовку, жовту – зі старої гардини. Кількома місяцями раніше пані Лариса декілька разів вивішувала національний стяг з балкону власного житла, за що отримувала адміністративні покарання від радянських міліціонерів.


⛪
Біля Зали органної та камерної музики (нині кафедральний Собор Преображення Господнього Православної Церкви України) на мітингу, ініційованому членами Народного Руху України (НРУ), Українською Республіканською партією (УРП) та козацькими організаціями, 21 жовтня величезний стяг освятили клірики Української Православної Церкви, протоієреї Стефан Синюк, Василь Рішко, Агафангел Давидовський, Олексій Мельничук, протодиякон Миколай Кравець.

🇺🇦
Звідти прапор був урочисто пронесений учасниками акції вулицею Леніна (нині – Соборна) до майдану перед міськвиконкомом. Тодішня міська влада зайняла нейтральну позицію щодо церемонії, не підтримуючи та не забороняючи її, тож городяни безперешкодно встановили імпровізований флагшток. О 16:45 під схвальні вигуки та оплески присутніх було піднято національне знамено, увінчане тризубом. Учасники акції згадували, що «емоції з приводу цієї події вилилися у співи козацьких, стрілецьких, народних пісень, Шевченкового «Заповіту», духовного гімну «Боже великий, єдиний» та гімну «Ще не вмерла Україна».
✒️
З промовами виступили голова Вінницької організації УРП Василь Підпригорщук, очільник крайової організації НРУ Степан Вовк, активні прихильники Руху Олександр Нижник, Федір Гринкевич, Лариса Корнієнко, народний депутат України Арсен Зінченко та інші. Учасники мітингу закликали до бойкоту Союзного договору, розпуску компартії і націоналізації її майна, до боротьби за суверенну і незалежну Україну. На той час національні прапори вже майоріли у столиці та інших містах України.


У 2007 р. пані Лариса Корнієнко передала безцінну реліквію до фондів
Вінницький обласний краєзнавчий музей
, де він зберігається до сьогодні. Всі відвідувачі можуть оглянути знамено у 16 залі, де воно експонується поряд з іншими матеріалами громадсько-політичного руху за Незалежніст
ь.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...