вівторок, 27 жовтня 2020 р.

 25 ЖОВТНЯ ДЕНЬ ВІЙСЬКОВОГО КАПЕЛАНА

25 жовтня в Україні відзначають День військогового капелана.
Капелан для бійця на передовій є порадником та цілитилем душевних ран.Він наближує солдата до Бога, він є Його посланцем. Від початку війни на Сході багато духівників рушило туди,щоб підтримувати наших бійців. Вони є наставниками,які допомагають знайти правильний шлях для воїна.
Капелани - лицарі духа!

Варто згадати , що ц грудні 2019 року в  Києві відбулася презентація довгоочікуваного видання Українського інституту національної пам’яті — «Капелани. На службі Богу і Україні». Це ювілейне 10-те видання, що випускає згаданий інститут у рамках усно-історичних проєктів.

Про це повідомляє АрміяInform.



До книги ввійшли спогади 13 капеланів ПЦУ, УГКЦ і протестантських церков, які від початку війни на сході і дотепер несуть душпастирське служіння.

Спогадами про пережите поділилися герої книги: капелани Омелян Білик, Михайло Бучак, Олександр Вронський, Володимир Гладковський, Дмитро Каран, ігумен Макарій Дядюсь, Дмитро Поворотний, Андрій Полухін, Максим Стрихар, Павло Гончарук, Андрій Зелінський, Сергій Сущенко, Василь Хіміч.

Від імені Блаженнійшого Митрополита Епіфанія учасників презентації привітав намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Агапіт (Гуменюк). Він нагородив співробітників Українського інституту національної пам’яті Благословенними грамотами ПЦУ.

Слова вдячності Українському інституту національної пам’яті за ініціативу створення книги висловив заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ отець Андрій Зелінський.

— Пам’ять — це значно більше, ніж спогад. Пам’ять це і рушійна сила, і мотивація, і механізм побудови нашого з вами майбуття. Дуже важливо, аби ми щоразу, вимовляючи слово «пам’ять», говорили не лише про те, що відбулося, а й думали і про причини, навіщо нам рухатись далі. Наша перемога має дуже конкретне ім’я — країна нової якості. І наша з вами капеланська роль визначальна. Ми з вами несемо особисту й спільну церковну відповідальність за найважливіше у всьому цьому процесі — за дух українського воїна, — наголосив отець Андрій Зелінський.

Завантажити книжку можна на гугл плей за посиланням та нижче у форматах mobi та epub.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...