неділя, 3 січня 2021 р.

1 січня  в Україні відзначили 112-у річницю з дня народження Степана Бандери



1 січня, 112-та річниця з дня народження відомого українського діяча Степана Бандери, який був головним ідеологом і теоретиком українського націоналістичного руху XX століття і головою проводу Організації українських націоналістів.

Для багатьох ім’я Степана Бандери стало символом боротьби за незалежність України.

Цікаві факти з дитинства та молодості Степана Бандери

- В дитинстві Степан був низького росту та мав слабке здоров’я, тому при вступі до «Пласту» йому відмовили і взяли тільки з третьої спроби.
- В молодості він був відомий під псевдонімами «Лис», «Степанко», «Сірий», «Малий» та іншими.
- Є свідчення, що він готувався до поліцейських тортур: катував себе ланцюгами, голками та щоденно обливався холодною водою.

Діяльність Степана Бандери в ОУН

- Бандера став керівником відділу пропаганди в ОУН у 22 роки, в 23 – став заступником крайового провідника, а в 24 – крайовим провідником.
- Провідник усе життя був прихильником збройного опору, але особисто він ніколи не був задіяний у збройному протистоянні.
- За його ініціативи було створено підпільну друкарню ОУН та хімічну лабораторію.
- Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.

Захоплення та особисте життя Степана Бандери

- Бандера любив гру в шахи, співав у хорі та грав на гітарі і мандоліні, займався бігом, плаванням та лижним спортом, не палив і не вживав алкоголю.
- Практично всі члени сім’ї Степана Бандери загинули під час війни або побували в концтаборах. Сам Степан мав трьох дітей, а його дружина Ярослава допомагала у боротьбі.

Вбивство Степана Бандери та пам’ять про нього

- Вбив Бандеру 15 жовтня 1959 року у Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський зі спеціального пістолета-шприца.
- Степан Бандера був похований 20 жовтня 1959 року у Мюнхені. Його труну засипали землею з України та покропили водою з Чорного моря, а на могилу поклали 250 вінків.
- У проекті «Великі українці» Степан Бандера посів третє місце, набравши більше 260 тис. голосів українців. За деякими даними, він був лідером проекту, але результати голосування сфальсифікували.
- В 2010 році йому було посмертно присвоєне звання Героя України, а в 2011році, при режимі Віктора Януковича, рішення про присвоєння відмінене.

Найвідоміші цитати Степана Бандери

- Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний.
- Ні на що не здадуться навіть найкращі нагоди й готовність допомогти, якщо сама нація не виборює й не кує своєї долі власною боротьбою.
- Комунізм цілком противний духові української нації.
- З москалями нема спільної мови.
- Хоч які великі жертви – боротьба конечна.
- Віра найбільше скріплює сили душі.
- Нашим природним середовищем стало вже змагання, змістом нашого життя – боротьба.
- Революційне змагання – це національна боротьба в площині духовності, культури, боротьба суспільно-політична й мілітарна, за повне знищення існуючого стану, його змісту й за побудову цілком нового, під кожним оглядом кращого стану, який відповідає потребам і бажанням українського народу.
- В усякій боротьбі і в усякій розумній політиці сенс полягає в тому, щоб, жертвуючи малим, частинними позиціями і вартостями, здобути головну мету. В цьому полягає всяка перемога, виграш. А пожертвувані, втрачені вартості – це ціна перемоги. Що більша мета, що тяжче змагання – то більші бувають жертви.

В багатьох містах України, як Заходу, так і Сходу відзначили смолоскипною ходою  річницю від дня народження провідника українців .

На каналі ютуб можна переглянути десятки відео з цьогорічних маршів

https://www.youtube.com/watch?v=5bu47NAnq7c

https://www.youtube.com/watch?v=jse8XULqjX8

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...