неділя, 17 січня 2021 р.


 

150 років тому, 15 січня 1871 року, на Волині, у Володимирі-Волинському народився Агатангел Кримський – перекладач, історик, який стояв біля витоків Української академії наук у 1918 році, один із найвизначніших мовознавців та фахівців з історії та культури Сходу ХХ століття.
Його талант – це феномен, який ми тільки починаємо глибоко вивчати і осмислювати. Поліглот, який знав понад шістдесят мов (різні дослідники називають цифри від 56 до ста, звертаючи увагу, що він вивчав не лише мови, але і різні говірки, діалекти) і жартував, що легше знайти мову, яку він не знає, ніж порахувати, скільки знає.
Він народився в російськомовній родині: його батько був кримським татарином з білоруським корінням, мати походила з польсько-литовського роду. Попри це, Агатангел рано усвідомив, що жити в Україні і не бути українцем – це паразитування. «Я зрозумів, що мушу бути українофілом – це я зрозумів цілком свідомо. І от я жадібно ухопився за українство. Кожнісіньку вільну від «офіційних занять» часину я присвячував Україні. Перша ознака національності є мова – я й нею найперше заклопотався, пильно читав усякі книжки, особливу вагу звертав на етнографічні матеріали, перечитав усякі філологічні праці», - згадував вчений у своїй автобіографії.
Детальніше про життя Агатангела Кримськогоможна переглянути на сайті УІНП за посиланням: https://bit.ly/39AN5OK


Онлайн-конференцію «Агатангел Кримський: страчений феномен» можна переглянути за посиланням : https://youtu.be/yZQvKxewoio

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...