понеділок, 1 лютого 2021 р.


 Чи не в кожній книжці про історію дисидентського руху в Україні можна побачити згадку про Олексу Тихого. Втім інформації про нього доволі мало, вона не завжди точна, а іноді суперечлива. Олекса Тихий був однією з ключових постатей, що виборювала національні права на Донеччині. Вчитель-новатор, підрадянський політв’язень, гострий публіцист, правозахисник, один із десяти перших засновників Української гельсінської групи – Олекса Тихий увійшов до галереї національних борців за свободу поряд із такими постатями, як Микола Руденко, Левко Лук’яненко, Василь Стус. А його думки про стан української мови та культури на Донеччині виглядають зараз пророчими.




30 січня о 17.00 відбулася онлайн-лекція, яку провів культуролог, учений секретар Донецького обласного краєзнавчого музею Дмитро Білько.

Реєстрація  відбулася за посиланням:  
Партнери події: Літературно-художній журнал "Дніпро", Яскраве радіо, газета "Все про бухгатлерський облік", сайт Український інтерес, сайт телеканалу "Навігатор ТВ", Фейсбук-група "Сучасна українська література", Донецький обласний краєзнавчий музей, радіо "Голос Донбасу", Видавництво "ОВК", Всеукраїнський літературно-мистецький і громадсько-публіцистичний україномовний журнал "Золота пектораль".
Куратор проєкту "Невідомі дисиденти" - письменник і журналіст Ярослав Карпець.


В заході участь взяли понад 20 освітян, працівників бібліотеки, родич Олекси Тихого. До заходу долучилася методист відділу українознавства КЗВО "ВАБО" Олена Козаченко.
Разом з учасниками обговорили можливі шляхи популяризації наших письменників, і передусім Олекси Тихого. 
Інформацію про Олексу Тихого можна дізнатися за посиланням: 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...