неділя, 21 лютого 2021 р.


21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови - свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році. Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мовне питання досі є дуже актуальним в Україні та викликає безліч суперечок.
26 жовтня 1999 на засіданні Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеші 1952, коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні. З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.

Привітання з Днем рідної мови

Рідна Україна - мова солов’їна,
Золоте колосся, маки у житах.
Край воріт - калина, верба, яворина,
Храми і світлиці в барвах-рушниках.
Рідна Україна - то душі краплина,
Пісня журавлина у ранковий час.
Рідна Україна - то земля єдина,
Що сходив ногами босими Тарас.
Рідна Україна - за столом родина,
Яром-долиною стелиться туман.
Батькова розмова - тиха, вечорова,
Мамина молитва - вічний талісман.

Вшанування Брацлавського полковника, славного Героя української нації Данила Нечая!

20 лютого виповнилося 370 років з дня героїчної загибелі в битві з польськими загарбниками під містечком Красне 1651 року визначного полководця доби Козаччини-Хмельниччини Данила Нечая. Щоб вшанувати Героя, цього зимового дня з різних куточків Вінниччини зібралося добірне товариство на Могилу Данила Нечая - пам'ятки історії національного значення, єдиної такої збереженої пам'ятки на честь козацького полководця доби Богдана Хмельницького. Це священне місце знаходиться між селами Черемошне і Красне Тиврівської громади Вінницької області.


Козачата опорного закладу ЗСО І-ІІІ ст. смт Тиврів разом із класним керівником Вітюк Л.М. та керівником гуртка «Джура» Кузьмич І.М. приєднались до обласного заходу небайдужих громадян, що шанують Героїв нашої звитяжної України. Від школи були представники двох куренів – «Побратими» (Кирилюк К.) та «Нащадки козаків» (Березюк Д., Руденко Д.), що входять до Вінницького крайового козацького молодіжного об’єднання «Молода Подільська Січ».  Кузьмич Ірина Миколаївна розповіла про виховання найкращих рис своїх вихованців на прикладі життєвого шляху Данила Нечая. Дарина Березюк заспівала пісню «Молитва за Україну». Руденко Даніель разом із гопаківцями школи Бегаса Р.А. «Козацький гарт» - Кузьмичем А. та Яропудом В. продемонстрували присутнім уміння володіння козацькою зброєю. 





Вихованці гуртка «Джура» та юні краєзнавці ОЗО "НВК "ЗЗСО І-ІІІ ст.-гімназія №2"" м. Гнівані на чолі із вчителем історії Ковалем Олександром Івановичем були учасниками урочистої ходи до кургану Данила Нечая у селі Черемошному. На кургані відбувся мітинг, учасниками якого були представники органів місцевого самоврядування, учасники бойових дій та Революції Гідності, учні, студенти, солдати Вінницької військової частини імені Д. Нечая, ГО «Вінницький козацький полк ім. І. Богуна» та інш.

Методичні матеріали щодо написання сценарію вшанування надала методист відділу українознавства Бегас Ніна Олександрівна.

Герої минулого й сьогодення житимуть вічно, коли про них не забудуть ті, заради свободи яких віддане життя! Героям усіх часів слава!



Вінницькі активісти вшанували Героїв Небесної Сотні 
 
20 лютого 2020 року у Вінниці активісти прийшли на Майдан Героїв Небесної Сотні, щоб вшанувати всіх тих, хто в страшні криваві дні 18-20 лютого 2014 року поклав своє життя за майбутнє України.





Заздалегідь учасники вшанувань підготували стенди зі світлинами з Майдану 2014 року. Вінницькі активісти були активними учасниками Революції Гідності. Побачити світлини могли всі бажаючі з 16.00 до 18.00 годин.
Депутат Вінницької міської ради минулої каденції Володимир Базелюк зазначив під час мітингу-реквієму: «Парламент підтримав заяву «у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності», якою визнає події 2013–2014 років ключовим моментом українського державотворення. Відповідне рішення депутати ухвалили 17 лютого, у переддень річниці початку масових розстрілів на майдані Незалежності.



Героїчний подвиг Небесної Сотні назавжди залишиться у пам’яті народу, вони й надалі надихатимуть кожного свідомого громадянина на боротьбу за вільну незалежну та цілісну Україну. Ми повинні досягнути всіх цілей, які ставили собі на Майдані. Герої Майдану довели, що будь-яку владу можна зламати та переосилити, якщо вона діє проти українського народу, української нації. Революція гідності не завершилась! Вона триватиме доти, допоки ми не здійснимо всі ідеї Майдану.
Дуже прикро, що у нашій державі після стількох жертв, українці не зрозуміли, як робити вибір на користь самих себе. Ми повинні пам’ятати тих, хто поліг під час подій на Майдані. Жодним чином не впадати у відчай та не опускати руки. Навпаки ми маємо зробити все можливе й неможливе, щоб створити Україну, про яку ми всі мріяли».
Хвилиною мовчання вінницькі активісти вшанували Героїв Небесної Сотні.



Традиційно до вшанувань долучається Вінницький обласний осередок ВГО "Яворина". Голова Вінницького обласного осередку Олена Козаченко зазначила, що Майдан і Події Революції Гідності показали нам справжню жертовність українського народу задля майбутнього наших дітей. Низькій уклін Героям Небесної Сотні, всім тим янголам, які спостерігають за нами з небес. Як сказав 18 лютого 2021 на Майдані в Києві під час вшанувань побратим Юрій Чорнота, очільник ВГО «Сокіл», доброволець російсько-української війни, якби тоді не переміг Майдан і не відбулися події Революції Гідності, то сьогодні б Івано-Франківськ, Тернопіль, Вінниця говорили б «великим , могучим» і ми би втратили свою державність, ми би втратили Україну, і стали б частиною «великої Расеї». Голова осередку Яворинок зачитала вірш Людмили Максимлюк «А сотню вже зустріли небеса…»


По закінченню заходу побратими та посестри завітали до меморіальної дошки одного з Героїв Небесної Сотні Олександра Капіноса, яка була встановлена на будинку, де він жив. Друзі героя згадали його життєвий шлях та участь його у громадських і патріотичних заходах міста Вінниця. Активісти поклали квіти до меморіальної дошки Олександра Капіноса.



1 коментар:

  1. ПРИВИТАЙТЕ ВСІХ, Я БУДУ ЛЮБИТИ ПОДІЛИТИСЯ СВІДЧЕННЯ ВСІМ ВСІМ, .. кілька місяців тому мій чоловік залишив мене заради іншої леді. Я його так люблю, і все, про що я міг думати, - це самогубство. Я спробував кілька способів, але жоден не зумів. Я вирішив читати в Інтернеті та читати про заклинання та заклинання. Я спробував, я втратив багато грошей, але це був той самий результат. Я майже здався, поки не зустрів доктора Алабу, заклинателя Заклинателя, який переконав мене в успіху, і я прочитав коментарі людей на його веб-сайті. Я скептично ставився до нього, оскільки згубив багато грошей. він запевнив мене, що його робота на 100% хороша, і коли я спробував, то був такий щасливий, бо мій чоловік повернувся до мене додому ... Зараз мій чоловік дуже слухняний і любить мене більше. Зараз я вагітна 2 місяці, і я щаслива, що він у мене є у своєму житті. Я порадив би вам звернутися до цього потужного майстра заклинань, який дав мені другий шанс на щастя і любов, я спробував кілька заклинань, і жоден з них не зумів. Якщо хтось може допомогти вам повернути любов і направити вас у пошуках життєвих рішень, це він. Зв’яжіться з ним безпосередньо за адресою -Email- dralaba3000@gmail.com ...... Ви також можете надіслати Whatsapp на +2349071995123. Вітаємо .. 😘 😘

    ВідповістиВидалити

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...