середа, 21 лютого 2018 р.

Інформація  про відзначення Дня Героїв Небесної Сотні у КВНЗ «ВАНО»

22 лютого 2018 року о 9.00 годині у кабінеті ректора академії відбулось чергове засідання ректорату, що розпочалось  виступом завідувача відділу українознавства Володимира Лазаренка, який ознайомив членів ректорату з інформацією про Революцію Гідності, День Героїв Небесної Сотні, акцентуючи увагу присутніх на заходах, які організовувались та проводились відділом у академії та за її межами для учителів та учнів шкіл Вінниччини, працівників академії, громадськості та ЗМІ.
Було визначено коло завдань для працівників академії щодо подальших заходів вищезазначених дат та роботи з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді нашого краю.
О 10.00 працівники відділу українознавства взяли участь у мітингу-реквіємі та покладанні квітів на меморіалі Слави на Європейській площі з нагоди відзначення Дня Героїв Небесної Сотні.
З 11.30 до 13.00 у  актовій залі академії відбувся тематичний захід-зустріч з учасниками Революції Гідності та російсько-української війни на Сході України за участі слухачів та викладачів академії, представників інститутів громадянського суспільства та ЗМІ.


Головною навчально-виховною метою заходу було не лише нагадати про ключові події Революції Гідності та російсько-української війни на Донбасі досвід її проведення, але й сприяти усвідомленню відповідальності усього суспільства за долю держави у складні дні випробувань, переконавши присутніх через низку конкретних прикладів , що державність та незалежність України без сильної армії неможлива.
У виступі Володимира Лазаренка прозвучало про те, що День Героїв Небесної Сотні – пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Його встановлено 11 лютого 2015 року Указом Президента України Петра Порошенка.
Під час Революції гідності сто сім людей загинули від куль, побиття або відійшли у вічність пізніше від отриманих на Майдані поранень. Їх назвали Героями Небесної Сотні. Кожен з них мав свою сім’ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхніх душ закликав їх до боротьби за вільну, демократичну європейську Україну.
Небесна Сотня вірила в майбутнє своєї країни, заплативши за це найбільшу ціну – власне життя…і завданням сучасників є реалізація вимог Небесної Сотні.
Доповідач неодноразово наголошував  на історичному екскурсі  подій, необхідності збереження української ідентичності та консолідації і побудові громадянського суспільства.
  Захід розпочався хвилиною мовчання за полеглими героями Революції Гідності та російсько-української війни на Донбасі.
У  заході взяли участь та виступили  учасники Майдану та російсько-української війни на Донбасі:
· Влад Сорд (Владислав Стафійчук), учасник Революції Гідності та воїн – доброволець Правого сектору , а у подальшому – старший  сержант АТО;
       -Микола Рудик, учасник Революції Гідності, переможець у марафоні  змагань  Нескорених у Вашінгтоні у 2017 році.



     Виступаючі не лише зупинились на питаннях діяльності Майдану та АТО, життєвого шляху яскравих їх Героїв та власної участі у цих подіях, але і наголосили на необхідності реалізації вимог Героїв Небесної Сотні та учасників АТО.
     Вони ознайомили присутніх з власними поетичними та прозовими творами,  відповіли  на низку запитань.
     У вдячність про зустріч для Миколи Рудика та Влада Сорда прозвучало музичне вітання.

      










Завідувач відділу українознавства     Володимир Лазаренко


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...