неділя, 11 лютого 2018 р.


Небайдужі українці намагаються врятувати від руйнування будинок дитинства легендарного композитора Миколи Леонтовича, який зробив музичну обробку різдвяної пісні "Щедрик".
Про це повідомляє кореспондент "NewWest Media", посилаючись на інформацію з прес-конференції " #SOSмайбутнє: Порятунок будинку Миколи Леонтовича продовжується".
Микола Леонтович — український композитор, хоровий диригент, громадський діяч та педагог. Автор популярних обробок українських народних пісень для хору "Щедрик", "Дударик", "Козака несуть". Його обробка "Щедрика" відома у всьому світі як різдвяна колядка (англ. "Carol of the Bells").
Раннє дитинство талановитого музиканта минуло у селі Шершні Тиврівської волості Вінницького повіту (нині село Шершні Вінницької області).
На сьогодні будинок, у якому колись жив та навчався музиці Микола Леонтович, руйнується.
Українці звернули увагу на занедбану культурну спадщину завдяки платформі "#SOSмайбутнє". Це громадська ініціатива, яка виникла у соцмережах з метою окреслити масштаби гуманітарної кризи в країні. Завдяки їй громадськість дізнається про культурні об'єкти, які перебувають у стані руйнування. Так привернули увагу громади до мальовничого села Шершні, а саме до будинку, де провів свої дитячі роки відомий композитор Леонтович.
Нині будівля напівзруйнована часом: тріщини у стінах, обвалений дах та побиті вікна.
Напівзруйнований будинок Миколи Леонтовича / Скріншот ТСН

Напівзруйнований будинок Миколи Леонтовича / Скріншот ТСН

Напівзруйнований будинок Миколи Леонтовича / Скріншот ТСН

Щоб зберегти об'єкт культури фонд гуманітарного розвитку України оголосив конкурс на реставрацію будинку. До участі запрошено архітекторів України та світу.
"У грудні 2017-го Фонд гуманітарного розвитку України оголосив про збір коштів на реставрацію будиночку Миколи Леонтовича, що на сьогодні перебуває в стані невпинної руйнації. Ми продовжуємо цей збір, закликаємо усіх небайдужих долучитися до цієї справи та оголошуємо конкурс на проект відновлення будинку і створення культурно-освітнього осередку, який не лише увіковічить у автентичній архітектурі пам'ять про великого українця, а й прокладе повноцінний туристичний маршрут до села Шершні, стимулюючи розвиток цілої громади та її процвітання", — заявила Наталія Заболотна, громадський діяч, ініціатор громадської платформи "#SOSмайбутнє", президент Фонду гуманітарного розвитку України.
Завдяки благодійному фестивалю "#Leontovych_Heart" організаторам конкурсу вдалося зібрати на аукціоні 270 тисяч гривень. Більша частина цих коштів стане призовим фондом для архітекторів, які створять найкращий проект реставрації будинку Леонтовича.
Будинок легендарного композитора планують не просто зберегти як історичну культурну спадщину, а й відкрити у ньому школу мистецтв — простір, де місцеві жителі могли б навчатися гри на музичних інструментах та співати.
"Це дуже гарна ідея адже діти в селі не мають такої змоги. Вчителі музики приїжджають до них з Вінниці. Також це має бути простір й для дорослих, які теж захоплюються музикою", — сказав Ілля Бондаренко, скрипаль-віртуоз та учасник концерту "#Leontovych_Heart".
Крім того, громадська ініціатива "#SOSмайбутнє" хоче створити справжній туристичний маршрут, куди могли б приїжджати українці та гості країни.
Вже відкрито другий етап конкурсу на найкращий проект внутрішнього, зовнішнього та ландшафтного інтер'єру для створення музейно-мистецького комплексу Леонтовича. Цей комплекс має об’єднати відновлений будинок композитора та новозбудований культурно-просвітницький осередок для місцевих мешканців.
Відділ українознавства також займається дослідженням цього питання аби відновити та зберегти будинок всесвітньовідомого композитора у нас на Вінниччині.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...