неділя, 11 лютого 2018 р.


Відділ українознавства запрошує усіх бажаючих на свято Колодія-Масляної!






8 лютого у актовій залі Вінницького обласного художнього музею з нагоди відзначення 80-річчя Великого терору в Україні 1937-1938 років та 91-річчям від дня народження художника-політв’язня Олексія Пилиповича Степового відбулась творча зустріч за участі  вінницьких художників та письменників, завідувача відділу українознавства КВНЗ «ВАНО», представників ЗМІ, слухачами академії та шанувальниками і друзями Олексія Пилиповича.



     Головною метою заходу було привернення уваги молоді та ЗМІ Вінниччини  до буремних подій Великого терору в Україні, ролі очільників тоталітарного режиму у переслідуванні та нищенні цвіту української нації, яскравим представником якої є пан Степовий,  родина якого та він особисто пройшли випробування табірної виправної комуно-більшовицької системи, залишившись і до сьогодні у творчій насназі, з доброю спадщиною художнього доробку, людських чеснот та соціально виваженого  життєвого шляху на користь України.
    Організатори зустрічі розповіли про життєвий та творчий шлях художника-самородка-політв’язня з села Джулинка  Бершадського району.
    Володимир Лазаренко особливу увагу під час зустрічі приділив розвінчанню дій тоталітарного режиму, навівши приклади із боротьби за незалежність України представників Української Гельсінської Спілки.  
   Олексій Степовий розповів про власний життєвий та творчий шлях самобутнього художника та його перебування у радянських таборах, про зустріч з Солженіциним, боротьбу за справедливість та українську ідентичність, творчу безкоштовну роботу з дітьми на користь утвердження кращих зразків української культури, любові до життя, розуміння та збереження  природи і її розмаїття.



   Пан Степовий повідомив присутніх про дарування свого художнього доробку-біля 40-ка кращих портретів та пейзажів, серед яких особливу цінність мають намальовані у совітських таборах,  обласному художньому музею для вільного перегляду їх відвідувачами.



    Завідувач відділом українознавства                      Володимир Лазаренко.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...