четвер, 19 квітня 2018 р.


Презентація збірок поезії Олександри Бурбело
«Рідній Україні», «Свої пісні дарую всім на радість»

Я лиш струна на арфі України…
Олександра Бурбело

        18 квітня 2018 року о 13.00 у відділі документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73, ІІІ поверх) відбулася презентація збірок Олександри Бурбело «Рідній Україні», «Свої пісні дарую всім на радість». Серед присутніх були методисти відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти,  які мали змогу вшанувати творчість неймовірно-талановитої поетеси.



       Довідка: Олександра Сергіївна Бурбело народилася 1 січня 1998 р. у м. Вінниці в родині викладачів-науковців. Була вихованкою місцевої школи № 26. Пішла з життя через важку спадкову хворобу в 15-річному віці.
Олександра є авторкою кількох книг поезії і прози українською та російською мовами.
    За її життя вийшло друком чотири книги, решта – посмертні видання. Підготовлені до друку збірки поезії та прози «Перемога над Синіми Водами» та «Гармонія». Незавершеними залишилися роман в стилі  фентезі «Тутанхамон» та детектив.
    Олександра Бурбело – лауреат і дипломант понад півсотні літературних конкурсів та фестивалів. Знаковими є перемоги та здобутки письменниці в конкурсах «Україна через 20 років» журналу «Крилаті» (Київ, 2010), «Малахітовий носоріг» (Вінниця, 2010), журналів «Хімія для допитливих» та «Географія для допитливих» (Харків, 2011), «Я козацького роду» (Київ, 2011), інтернет-конкурсах ім. М. С. Гумільова (Санкт-Петербург, 2012), «Волшебное перышко» (Єкатеринбург, 2011, 2012), «Край п’яти січей» (Нікополь, 2012), «Зелене гроно» (Вінниця, 2013) та ін.
     Творчість високо оцінена відомими українськими письменниками – В. З. Нестайком, В. М. Вітковським, А. М. Подолинним. Автором кількох передмов до книг стала Т. М. Артем’єва.
    Як виняток, 2 липня 2015 р. Олександра Сергіївна була прийнята до Національної спілки письменників України (посмертно).
     У книгу «Рідній Україні» ввійшли поезії з раніше виданих збірок «Первоцвіт», «Зимова Україна», «Я лиш струна на арфі України», «Золота росинка» та «Перемога над Синіми Водами», в яких звучить любов до України, її історичного минулого, працьовитих людей, рідної природи.
      Збірка пісень «Свої пісні дарую всім на радість» вміщує частину пісень, музику до яких написали відомі композитори і співаки Ігор Шуберт та Сергій Брайлян. Пісні неодноразово лунали на вечорах пам’яті та презентаціях творчості Олександри, інших урочистостях, по радіо та на телебаченні, виставлені в Інтернет. До збірника додається диск із записом виконаних пісень квартетом «Гармонія», дуетом «Розмай», співаками Вінниччини, а також із записом уривків з віршів у виконанні Олександри Бурбело.
         Презентацію відкрили ведучі - Денис Чорний, Юлія Олійник.



       Приємними спогадами та враженнями від спілкування з Олександрою та її творчістю поділилися:
Тамара Артем’єва, поетеса, член НСЖУ;
Валентина Сторожук, письменниця, член НСПУ, заслужений працівник культури України;
Вадим Вітковський, головний редактор журналу «Вінницький край»;
Галина Рибачок-Прач, письменниця.



         Музичні виступи:
Тетяна Скомаровська, співачка;
Ігор Шуберт, композитор, співак;
Сергій Брайлян, композитор, співак.
Читання поезії Олександри Бурбело:
Учасники літературного гуртка ВНТУ;
Анастасія Медельська, учениця НВК: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія № 30 ім. Тараса Шевченка Вінницької міської ради.



Методист відділу українознавства     Олена Козаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...